Od žice do aviona – III deo

imageJedna od očitih činjenica koje su radjene mimo zakona jeste zloupotreba službenog položaja, sukob interesa , sumnjive procene vrednosti ulaganja, a sve zarad povećanja uloga pojedinih preduzeća u udelu vlasništva nad preduzećem „Aerodrom“ čijem je osnivanju kumovao , ponovo nezakonito , grad Valjevo. Zbog svega ovog podnete su brojne krivične prijave i vodjeni postupci, ali bez ishoda.

Aero klub Valjevo svojevremeno je podneo krivičnu prijavu protiv Alekse Radovanovića odgovornog lica i direktora tadašnjeg Aero kluba , Jordana Tanskovića odgovornog lica i direktora preduzeća „Aerodrom“ i Branimira Rankovića kao predsednika UO Aero kluba, ali i Slobodana Ilića odgovornog lica i vlasnika preduzeća za promet i poslovne usluge „Masters international“ d.o.o da su iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem službene dužnosti pribavili korist za preduzeće „Ikar“ vlasnika Alekse Radovanovića, i preduzeće HP „Termoelektro“ iz Beograda čiji je direktor bio Ljubivoje Davidović čime su naneli štetu Aero klubu u iznosu od preko 1.500.000 evra.
Aero klub je tada tvrdio, da su najpre 1.jula 1998 godine sačinili , a zatim 27.09 iste godine overili Aneks ugovora o osnivanju preduzeća Aerodrom, prethodno pribavivši od preduzeća za poslovne usluge i promet „Masters international“ izveštaj o proceni vrednosti nenovčanog osnivačkog uloga preduzeća Aerodromna na osnovu ankesa izmedju PP „Ikar“ i „Termoelektro“ priznato da su po osnovu izgradnje ograde oko aerodroma u Divcima povećali osnivački ulog za 104 221 dolar, iako su znali da je vrednost ograde višestruko manja kao i da je ograda samo delimično postavljena .
DD „Termoelektro“ je priznato pravo susvojine na avionu „Piper super cub“ sa 52,84%, ulaganjem u njegov remont 68 640 dinara mada su znali da je vrednost polovnog aviona tog tipa i godišta oko 60 000 dolara., istovremeno utvrdjujući da Aeroklub kao svoj osnivački zalog unese u preduzeće Aerodrom i zemljište u Divcima koje predstavlja aerodrom u istom mestu u površini od 28,97 ha umanjujući njegovu vrednost više desetina puta i prikazujući je u iznosu od 161 192 dolara iako su kako je tada navedeno znali da je gradjevinske radove koji su izvršeni na zemljištu , a koje je izvršila JNA uneto više od 3 miliona maraka kao i da je sama tržišna vrednost obične obradive zemlje u Divcima višestruko veća . Zbog uknjižavanja ovako izvršenih proocena vezanih za radove i ogradu članovi kluba tada su izrazili sumnju da su preduzeća „Ikar“ i „Trmoelektro“ pribvavili korist od 1,5 miliona evra i naneli štetu Aeroklubu pa i zajednici , stvarajuči uslove da se malim uplatama i isplatama druugih osnivača navedeno zemljište predje u njihovu svojinu.

Medju brojnim dokumentima koja su tada dostavljena tužilaštvu nalazi se i Izveštaj o proceni vrednosti nenovčanog osnivačkog uloga koji je 30. jula 1998. godine potpisao Miodrag Djurić u ime preduzeća „Masters International“ i koji je predat na ruke direktoru Jordanu Tanaskoviću, a u kom se tabelarno prikazuje rekapitulacija nenovčanog ulaganja: frotografija ispod:

image

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.