Na proleće sanacija klizišta u Ul.Ive Andrića

imageViše od 200 klizišta registrovano je zvanično u Valjevu, a već tri godine traje borba grada da se ona najveća saniraju. „Bez pomoći Kancelarije za zajednička ulaganja ne bismo mogli saniramo klizište u Ulici Ive Andrića”, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Nakon obilnih padavina 2014. godine gotovo da nije bilo dela grada u kom nije registr4ovano neko klizište. Veće ili manje prioritet u sanaciji odredjen je na osnovu toga koliko je objekata ugroženo. „Tada smo bili zatečeni brojem klizišta i neprestanim prijavama gradjana. Nije biklo moguće sve sanirati , ali smo odlučivali na osnovu toga da li je ugrožen neki stambeni objekat. I tako smo i radili sanacije pa smo došli u situaciju da su se meštani pojedinih sela bunili jer im je stigla sezona maline, a klizišta odnela puteve. Bilo je jako teško odrediti prioritete , a u tome nam je pomagala država”, kaže Dragan Jeremić zamenik gradonačelnika podsećajući na dogadjaje od npre tri godine.

image U julu 2016. godine klizište u Ulici Ive Andrića istraživali su studenti i profesori iz Srbije i Bosne i Hercegovine u okviru projekta „Geolozi bez granica“. „To klizište od početka je bilo problem jer je odmah bilo jasno da mi nemamo taj novac da ga kao grad samostalno saniramo.Mi smo zato u pomoć pozvali eksperte da odrede stručno šta je sve neophodno uraditi na sanaciji i kako bismo saznali koliko nam je novca tačno potrebno. Sada kada imamo tačne proračune i projekte dogovorili smo sa Kancelarijom za zajednička ulaganja da nam finansijski pomogne i Kancelarija će za sanaciju ovog klizišta izdvojiti 108 miliona dinara . Sada je raspisan i tender za izbor izvodjača i mi očekujemo da onog trenutka kada vreme to dozvoli i radovi na sanaciji klizišta krenu“, kaže Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.