Polet kao Gordijev čvor

imageJKP Polet za sada je velika nepoznanica u smislu dugovanja. Poslednje validne i zvanične informacije odnose se na 2015. godinu. Na kraju 2017. godine gradjani ipak imaju pravo da znaju ko je, gde i kako utrošio njihov novac.

 

Na koji način će pa i da li će uopšte biti u mogućnosti da grad bilo šta budžetira po pitanju JKP Polet veliko je pitanje jer u ovom trenutku ako neko i zna koliki su dugovi ovog preduzeća o tome bar javno ne govori.Javna preduzeća predaju izveštaj o poslovanju i višegodišnja praksa nalaže da rad preduzeća u prethodnoj godini bude razmatran na sednici Skupštine kako bi se transparentno pratilo ulaganje iz gradskog budžeta. Dok su sa ovom praksom nastavila sva javna preduzeća JKP Polet je izgleda samoinicijativno tu praksu prekinuo.
Poslednje što su odbornici o ovom preduzeću mogli da čuju odnosilo se na izveštaj o poslovanju iz 2015. godine. Skupština je tada na osnovu uvida u izveštaj o radu JKP Polet za 2015. godinu konstatovala da je preduzeće poslovalo sa gubitkom u iznosu od 3,08 miliona dinara što je više za 50% od planiranog gubitka za 2015. godinu. Ovim izveštajem praktčno je potvrdjena stara priča vezana za Polet , a to je da ovo preduzeće ne samo da ne smanjuje gubitke već ih iz godine u godinu povećava.Gradsko veće je u komentarima na ovaj Izveštaj o radu konstatovalo da JKP Polet ne samo da nije smanio raniji gubitak već ga je i povećalo sa 1,03 miliona iz 2014 godine na 3.08 miliona u 2015. godini.“ Izveštaj ovog preduzeća nije dobar, ovde i nedostaje mnogo stvari , a sama činjenica da se gubitak povećao dovela je do toga da ja ne mogu da prihvatim ovaj izveštaj“, rekao je tada član Veća Borisav Radojičić.
I tu se sve završilo.
Novopostavljeni direktor nakon toga Ljubinko Andrić i sam je na konferenciji za novinare izrazio sumnju da je dug i veći , a nakon njegovog direktorovanja niko ne saopštava podatke izuzev što se spekuliše cifrom od blizu deset miliona dugovanja.
Rešenje za višegodišnjeg gubitaša grad vidi u spajanju sa JKP Vidrak, ali koliko je poznato ta procedura još uvek nije pokrenuta. Njoj će svakako morati da prethodi izveštaj o poslovanju.
Jedan od ključnih negativnih pokazatelja poslovanja iz 2015. godine su troškovi bruto zarada koji čine 66% u ukupnim rashodima preduzeća. Ako je verovati nezvaničnim informacijama tu se ništa značajnije nije promenilo.
Sada kada se priprema budžet za narednu godinu grad svakako mora imati informaciju o stanju u ovom preduzeću bez obzira na njegov budući status jer će u zavisnosti od toga pa i stepena ispunjenosti prethodnog programa koji je bio najavljen zavisiti i neke nove investicije i ulaganja.
Kako Vamedia nezvanično saznaje, novog vršioca dužnosti direktora sačekali su brojni neplaćeni računi, a neki od njih nastavili su potom da pristižu kao potpuno novi. Izvor Vamedie navodi da se za mnoge od tih računa nije znalo i da je za neke nemoguće pronaći ugovore o poveravanju poslova.
Neće biti lako gradu, ali ni zaposlenima u Poletu da se ovaj Gordijev čvor reši. Ipak Polet nije oduvek bio gubitaš…..
Nastaviće se
S.V.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.