Antiić: Gasifikacija je budućnost

image„Projekat gasifikacije ima budućnost u ovom kraju, “rekao je posetivši Mionicu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. U Mionici će biti izgradjena i toplana na biomasu.

Ministar rudarstva i enrrgetike Aleksandar Antić razgovarao je sa meštanima Mionice i Rajkovića o budeućnosti i mogućnostima razvoja mioničkog kraja. Na konferenciji za novinare nosiloac liste SPS-JS-SRS Dragan Gavrilović upoznao je novinare sa najosnovnijim činjenicama vezanim za potencijale Mionice, ali i očekivanja prema ministarstvu rudarstva i enrgetike.
„Zgrada JKP koja je sanirana u toku prethodne godine sanirana je preko ministarstva rudarstva i energetike iz programa vezanoog za energetsku efikasnost. Mi ovde u Mionici i okolini imamo veliki broj kamenoloma koji se  bave proizvodnjom kamenih agregata za putnu privredu, imamo mnogo malih kiamenorezačkih radnji koje  se bave ugradnjom struganičkog kamena , postoji zainteresovanost vlasdnika da se problemi koje oni imaju rešavaju. Ne treba zaboraviti da prvi imamo malu elektranu na reci Ribnici i sigurno će ovo minidstarstvo dati svoj doprinos da se te aktivnosti nastave“,    rekao je Dragan Gavrilović.
Ministar Antić je potvrdio da težište rada i namere SPS-a i koalicionih parttnera nisu prikupljanje sitnih političkih poena već programi i planovi za razvoj.

„Izlazimo na izbore jer nam je Mionica važna i njen razvoj  je u prvom planu. Unapredjenje kvaliteta života i razvoj infrastrukture to su naše teme. Niste mogli da čujete od Gavrilovića loše reči o političkim protivnicima jer nismo ušli u ovu priču da bismo zaradili sitne političke poene već zato što imasmo plasn i imamo program za razvoj čitavog ovog kraja. Razumemo Mionicu i ovaj deo Srbije i znamo njene potencijale , mi rsazumemo da postoji veliki potencijall u daljem razvoju turizma, ali isto tako znam da mnogo mora da se uradi na infrastrukturi koja nam obezbedjuje neophodne uslove za dalji razvoj privrede“, rekao je Antić.

image On je naveo da je namera ulaganje u izgradnju toplane na bio masu u Mionici
čije će se finansiranje odvijati preko ministarstva rudarstva i enrgetike. Antić je rekao da je potpuno jasno da potencijalni investitori u Srbiji traže gasifikaciju i stabilno snabdevanje električnom energijom.
Na pitanje Vamedie o gasifikaciji kojom bi i Valjevo i ostale opštine KO bile obuhvaćene Antić kaže: „Otvara se mogućnost za gasifikaciju. Pre svega motram biti iskren i otvoren. Za svaki projekat je potreban potencijal. Mi moramo videti da li imamo potencijal za potrošnju da bi se takav projekat realizovao. Dobro je da projektna dokumentacija postoji što je prvi preduslov, a u narednim koracima u zavisnosti od potencijala celog kraja to se može razvijati. Ja duboko verujem da će izgradnja ostalih infrastrukturnih projekta počev od izgradnje autoputa povećati interesovanje investitora da dodju u ovaj grad što povećava benefit analizu za gasovod. S druge starne nukoliko kroz Srbiju prodje novi gasosvod velikog kapaciteta to namenće potrebui da Srbija nastavi sa tim poslom. Trenutno radimo nekoliko projekata gasdifikacije i ovak pravac jeste u našem prioritetu i nadam se da 2019 ili 2020 možemo da udjemo u taj projekat“.
Ministar je naveo i da ma koliko te godine izgledale daleko u budućnosti to ipak nije tako te i da se kada su u pitanju projekti koji koštaju desetine miliona evra 2020. godina je već sutra. „Govorimo no projektu koji je sigurno u rangu izmedju milijardu i dve milijarde dinara i zato zahtevaju dobru analizu“, zaključio je Antić.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.