Ministru Valjevo kolateralna šteta

imageMinistar energetike Aleksandar Antić ocrnio Valjevo i okarakterisao ga kao dužnika za struju u pokušaju da opravda nižu cenu HEP-a (Hrvatska elektroprivreda) od domaćeg EPS-a. Na tenderu za električnu energiju u Valjevu I Kraljevu pobedio HEP iz razlooga povoljnije ponude po važećim zakonima u Srbiji.

U Valjevu već kad se i na kafi pomene reč tender svi se osvrću i zaziru od nastavka razgovora. Ipak tender koji je raspisan u aprilu ove godine za nabavku električne energije po analizi policije, državnog revizora, nezavisnih revizora, internih revizora je sasvim u redu, dakle pravilan. Na ovom tenderu povoljniju ponudu od EPS-a u visini od 22.966.348 dinara bez PDV-a dao je HEP i prošao na tenderu. Zakon u Srbiji kaže da na tender ima pravo da se javi bilo koji dobavljač, pa i da EPS nije monopolista . U prilog tome svedoči i činjenica da je domaći EPS rekonstruisan u nekoliko, tačnije tri preduzeća.
Ipak Vaqljevo je upravo zbog činjenice da je ispoštovalo zakone Republike Srbije dospelo u žižu javnosti jer je ministar energetike Aleksandar Antić u prvoj izjavi vezanoj za ulazak HEP-a na srpsko tržište Valjevo okarakterisao kao neplatišu što je jedan od uslova da tender i potpisani ugovor ne mogu biti realizovani.
Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović u svojoj izjavi kaže da Valjevo ne duguje ništa . „U ovom momentu ne dugujemo EPS-u ništa sem računa za oktobar, koji je danas stigao i danas će biti plaćen, tako da novog snabdevača možemo uvesti u posao ovih dana“, rekao je Gvozdenović.
Izvor Vamedie navodi da je smešno govoriti o tome da Valjevo ne plaća račune.“Pa zbog neraspisanih tendera mi ako išta imamo, imamo novca na računu. Zašto ne bismo onda platili? Sve je plaćeno“, tvrdi izvor Vamedie.
Ipak ministar ni nakon ove informacije ne odustaje. „Kada je reč o Valjevu, to je bila određena damping cena koja je daleko ispod cene s kojom oni nastupaju, na primer, u svojoj državi. Kada je u pitanju Kraljevo, tu je došlo do spleta nekih okolnosti koje su dovele do takvog scenarija. Ali, u svakom slučaju, EPS dominira na tržištu u Republici Srbiji u potpuno tržišnim uslovima, 98 odsto tržišta ima i to je za mene ključno“, navodi ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Više je nego jasno da je ministar u odbrani domaćeg proizvodjača kako bi predupredio tudje dolaske, odlučio da ne haje mnogo za ugled Valjeva. Od informacije da li je Valjevo platilo struju ministra je delio samo jedan telefonski poziv koji je čak i neko iz kabineta mogao uputiti Gradskoj upravi Valjevo. Kako Vamedia saznaje telefoni su plaćeni i rade tako da je informacija mogla biti pribavljena.
Olako date izjave ma iz kog razloga i koliko god on bio opravdan ili ne, ne bi trebalo da daje niko, a kamoli ministar. Valjevo se tako ponovo ni krivo ni dužno našlo na nekakvoj crnoj listi. Šta bi recimo trebao nakon ovakvih izjava da zaključi potencijalni investitor? Samo jedno, Valjevo ne plaća ni rodjenoj državi, šta će onda biti sa nama?
Potom i sami drugi državni organi mogli bi da kažu da nisu sigurni da li je ulaganje u Valjevu najpametnije.
U Valjevu žive ljudi koji svoj grad , koliko god nesavršen bio, očekuju da će kad tad napredovati. Na ovaj način? Teško.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.