Ministarka Mihajlović došla u Valjevo rekonstruisanom prugom

imageMinistarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila u Valjevu da će Srbija u naredne tri godine imati najmanje 520 kilometara pruge kojom će vozovi moći da se kreću prosečnom brzinom od 120 do 150 km na čas.

Ministarka Zorana Mihajlović danas je boravila u Valjevu ozvaničivši ponovno uspostavljanje voznog saobraćaja i završnicu jednog dela  rekonstrukcije barske pruge.   „ Ne traba zaboraviti da su na ovoj pruzi od Resnika do Valjeva vozovi  ranije išli i brzinom manjom od 30 kilometra na sat na pojedinim delovima. Modernizacija pruge Resnik–Valjevo u dužini od 77,6 kilometara, na međunarodnom železničkom koridoru Beograd–Bar, završena je u roku, što je takođe važno reći, tako da vozovi modernizovanom prugom ponovo mogu da idu brzinom od 100 kilometara na sat“ rekla je ministarka Mihajlović.
Radovi na barskoj pruzio finansiraju se sredstvima iz ruskog kredita pa su u Valjevo vozom zajedno sa ministarkom došli i  potpredsednik „Ruskih železnica“ Aleksandar Mišarin i generalni direktoro moskovske „RŽD Internešnal“ Sergejom Pavlov.
„Ukupna vrednost kredita je 800 miliona dolara, što pored obnove deonice od Resnika do Valjeva, obuhvata modernizaciju i gradnju Pančevačke pruge, šest deonica na Koridoru 10, prugu Stara Pazova–Novi Sad i nabavku 27 novih dizelmotornih vozova iz Rusije“, navela je ministarka  dodajući da će sve to omogućiti da Srbija u naredne tri godine ima više od 500 kilometara pruga na kojima će vozovi moći da idu brzinom od 120 do 150 kilometara na sat.
Miroljub Jeftić generalni direktor železničke kompanije Infrastruktura Železnice Srbije izneo je podatak da je investicija ove deonice pruge koštala oko 80 miliona dolara. „ Na ovih 77 kilometara pruge posle više od 60 godina uradjena je remont tunela Bela reka, 17 mostova , 12 propusta na 27 putnih pravaca promenjena kompletna signalizacija , a 16 prelaza je izgradjeno kompletno. Pored toga izgradjeno je 14,5 kilometara odvodnih kanala koji prate prugu i sanirano deset kosina koje su nam predstavljale najveći problem. Od danas putujemo 65 minuta na ovoj deonici “, rekao je Jeftić.
Danas se moglo čuti da je potpisan još jedan aneks 3.2 ruskog kredita koji se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju pruge za 200 kilometara na sat na relaciji Stara Pazova –Novi Sad.   
 
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.