Opšta bolnica Valjevo obeležila slavu lekara

image2017. godina je godina velikog jubileja, 150. godina od osnivanja Valjevske bolnice i u tom duhu obeležen je i današnji praznik slava svih medicinara Sveci Kozma i Damjan. Slavu SLD i svih medicinara Ustanova i njeni zaposleni obeležavaju dugom tradicijom, a od 2010. slavi se u osvećenom bolničkom Hramu sv. besrebrenika Kozme i Damjana.

Direktor Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić podsetio je da prema raspoloživim istorijskim podacima, 1867. godine krajem januara donet zvanični dokument o osnivanju okružne bolnice i to je i zvaničan početak razvoja organizovanog zdravstva na ovom području. U vreme Velikog rata, 1914. godine, Valjevska bolnica i čitav grad Valjevo upisali su se u istoriju kao izuzetan primer humanosti i medicinske požrtvovanosti jer je čitav grad bio bolnica. Prvi objekti koji su i danas u upotrebi i na mestu današnje bolnice izgrađeni su 1939. godine i poznati su kao ruska bolnica. Od 1954. godine, bolnica se širi na današnjem mestu i placu i grade se ostali objekti. Opšta bolnica Valjevo je danas moderan regionalni medicinski centar sa oko 1300 zaposlenih od čega je 220 lekara.
– Može se reći da smo solidno opremljeni i u tehničkom smislu, pa pratimo trendove u savremenoj medicini koliko je to u našoj mogućnosti. U sadašnjem trenutku imajući u vidu celokupnu društvenu situaciju u kojoj se nalazimo prvi i osnovni naš zadatak jeste da sačuvamo kadar i da ga unapredimo jer bolnice nema bez ljudi i dobrih lekara i doktora. Naš cilj je da mladi lekari ostaju ovde, dobijaju specijalizacije i subspecijalizacije, da se stručno usavršavaju kako bi u budućnosti činili osnovu ove bolnice. Takođe se trudimo koliko smo u mogućnosti da kako donacijama tako i planiraniom investicijama obezbedimo tehničku podršku našem kadru. Pretpostavimo da će u najskorijoj budućnosti početi rekonstrukcija svih objekata Opšte bolnice Valjevo u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja Vlade Republike Srbije i uz pomoć grada Valjeva i nadam e da ćemo na taj način zaokružiti našu tehničku opremljenost. Naravno na nama ostaje da razvijamo naše potencijale i mladi kadar – rekao je direktor OB Valjevo, dr Zoran Đurić.

image

Dr Marija Mirković načelnik Internog odeljenja kao domaćin slave uputila je čestitke svim medicinarima. Odeljenje za unutrašnje bolesti bilo je domaćin pre 16 godina, a sada je ponovo došlo na red jer se smenjuju sve službe.
– Interna služba u zadnjih 17 godina doživljava rast i razvoj. Još za vreme dr Živkovića i dr Krstivojevića su formirani odseci. U zadnje vreme najznačajnije je otvaranje Angiosale i Pejsmerker centar kao i uvođenje endoskopskih metoda. Položaj lekara je zadovoljavajući jer uz stare generacije od kojih učimo stižu i mlade generacije kojima mi prenosimo znanje. Imamo dosta mladih lekara i oni su ponos i budućnost zdravstva – rekla je domaćin slave dr Marija Mirković, načelnik Internog odeljenja.
Dr Ilija Srećković Bibe, rođen je 1930. godine u Valjevu, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom Medicinski fakultet u Beogradu. Sa suprugom Teodorom i ćerkom Jasnom odlazi u Ameriku, najpre u San Dijego, a kasnije u Čikago gde živi i danas, a tamo mu se rodio i sin Đorđe. Specijalizaciju i super specijalizaciju obavio je u Čikagu i tu postaje asistent klinički profesor urologije na Univerzitetu Ilinois.
– Posle 55 godina sam u ovoj sali jer sam u ovoj ustanovi bio stažer. Onda sam otišao preko okeana sa porodicom u Čikago. Milo mi je da sam došao i uvek mi je milo da vidim svoje i Valjevo. U Valjevsku bolnicu sam ušao kao stažer 1958. godine. Ova bolnica je sazidana tridesetih godina. Ovde je moj šef bio čuveni vrsni hirurg, pariski đak, dr Vlajko Đurović. Vidim veliki napredak u valjevskoj bolnici. Ovo je ustanova u rangu svetskih koje sam imao priliku da vidim i želim Vam napredak i da se još razvijate – naveo je dr Ilija Srećković Bibe, gost predavač iz Čikaga.
U organizaciji bolničkog hrama tradicionalno se održava likovni konkurs sa izložbom u Holu centra za kulturu, gde najmlađi, deca u više kategorija prikazuju svoje radove. Ti radovi nakon izložbe krase bolesničke sobe i hodnike odeljenja gde se leče najmlađi u našoj ustanovi.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.