Ko je „srpski Štazi“?

imageNa sednici Skupštine nakon što je odbornik vladajuće SNS Aleksandar Ranković uputio poruke članu Veća kojeg nije imenovao , gradonačelnik Slobodan Gvozdenović govoreći u okviru tačke dnevnog reda vezanoj za izbor vd direktora je očito poslao odredjene poruke pojedinim krugovima koje je nazvao „srpski Štazi“.

„Zakon kaže da ne moramo da izaberemo tog kandidata. To da moramo to su priče onih koji su godine toliko pritisle da je pitanje kako uopšte izdražavaju naporan rad u politici? I to su oni kojima je dato da drže razne stvari po gradu, a njihova škola je na nivou ukrštnica i kvizova. Te priče kreira srpski Štazi koji je još ostao u porama, ali naš je zadatak da ga stavimo u muzej gde mu je i mesto“, rekao je Gvozdenović.
Sličnost u pomenutom zadatku Gvozdenović je našao u Angeli Merkel nemačkoj kancelarki.
Iako se u skupštinskom holu naveliko komentarisao Rankovićev govor i poruke kao i činjenica da su nezvanične izjave pojedinih odbornika SNS-a jasno imenovale Andru Savčića kao člana Veća o kom je Ranković govorio, o porukama koje je poslao gradonačelnik niko nije želeo da govori niti je bilo komentara, izuzev osmeha pojedinih odbornika SNS u toku samog obraćanja Gvozdenovića.
Tako je praktično pitanje na koga je mislio Gvozdenović i ko su krugovi o kojima je govorio za sada samo pitanja bez konkretnih odgovora.

Štazi (nem. Das Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Stasi) Obaveštajna služba Nemačke Demokratske Republike i ujedno organizacija za progon takozvanih političkih prestupnika. Štazi je bilo oruđe kojim je vladajuća istočnonemačka partija SED nadzirala, kontrolisala i vladala narodom. Ova organizacija se služila obaveštajnim metodama, metodama nasilnog i psihološkog zastrašivanja, terorom i sličnim metodama u borbi protiv „neprijateljskih ličnosti“ (opozicije i kritičara režima).

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.