Bolnica dovela u problem sanitetski prevoz

imageZbog ograničenja zakona o zapošljavanju, nedostatka sopstvenih sredstava i odbijanja Opšte bolnice da potpiše ugovor sa Domom Zdravlja Valjevo, u pitanje je doveden sanitetski prevoz za sve korisnike ne samo iz Valjeva već i drugih Opština.

Sanitetski prevoz za valjevsku bolnicu radi Hitna služba Doma zdravlja. Bolnica godinama odbija da potpiše ugovor sa ovom ustanovom vezan za samu uslugu, Dom zdravlja nema dovoljan broj vozača. Upravo ova usluga razlog je prekovremenih sati na koje vozači Hitne pomoći nemaju pravo.

„Milion i po za koje kažu da su nenamenski potrošena sredstva su prekovremeni sati vozača za sanitetski prevoz”, kažu u Domu zdravlja.

U službi Hitne pomoći postoje dve usluge , sanitetski prevoz i prevoz za potrebe Hitne službe. Kako je svojevremeno deobom izmedju Doma zdravlja i Bolnice Hitna služba pa i sanitetski prevoz prebačen na Dom zdravlja ova ustanova je nastavila da obavlja i uslugu sanitetskog prevoza za potrebe Bolnice iako Bolnica nikada nije raspisala tender za obavljanje ove usluge. „Sve što godinama radimo, radimo praktično na reč. Zato što je to potreba Bolnice, odnosno gradjana, ali pružanje ove usluge nije pravno regulisano onako kako bi trebalo. Bolnica treba da raspiše tender za ovu uslugu kako bi se vozačima koji rade sanitetski prevoz ta usluga praktično i mogla platiti. Ovako mi kršimo zakon i snalazimo se da gradjani ne bi ostali uskraćeni, ali činjenica da vozači Hitne pomoći nemaju pravo na prekovremen sate ogroman je problem”, kažu u Domu zdravlja.
U Domu zdravlja isti vozači vrše sanitetski prevoz i prevoz pacijenata za Hitnu službu, s tim da je satnica za prevoz u Hitnoj službi jasno odredjena i vozači nemaju pravo na prekovremene sate koje praktično ostvaruju samo kad vrše sanitetski prevoz.
U ovoj godini Dom zdravlja je izvršio 1650 sanitetskih prevoza, od čega je 55 % osiguranika Valjeva dok preostalih 44% čine zapravo osiguranici drugih opština. Upravo ova činjenica izneta je na poslednjem sastanku u Domu zdravlja kome su prisustvovali direktori Domova zdracvlja okolnih opština. „Mi imamo problem sa sanitetskim prevozom.Ako transportujemo pacijenta za Beograd i kada dodje telegram iz drugih opština potrebno je da oni odu po svoje pacijente, ovako mi povlačimo ljude od kuće i plaćamo prekovremene sate.To je ogroman problem. I ne samo to nema regulisanog odnosa sa Opštom bolnicom. Prevoz pacijenata za Beograd recimo nije samo prevoz , nekada se čeka satima na prijem pacijenta, nekada se čeka satima na otpust pacijenta. Naši vozači tada ostaju po osam sati u toj usluzi. Naši vozači idu iz Valjeva u Osečinu recimo ili Ljig pa iz Ljiga voze pacijente u Beograd ili neko drugo mesto, isto tako vraćaju. Ovi vozači kojima raspolažemo rade u Hitnoj pomoći i nemaju prekovremen sate , a u stvari ih imaju i kako mi da platimo ljude?”, rekao je na sastanku Dejan Andrić šef voznog parka Doma zdravlja .
Na istom sastanku šokantne podatke iznela je i Gorica Božić glavna sestra socijalne medicine i odseka za tehničko osoblje higijene. „U ovom trenutku Dom zdravlja treba da isplati trojici vozača prekovremen sate i to jednom za četiri meseca, drugom za šest , a trećem za deset meseci. Dom zdravlja nema taj novac. Ali da bi održali ovu uslugu i da bi postojao sanitetski prevoz mi praktično pozajmljujemo od Fonda RFZO tokom godine da bi odmah naredne vratili. I to tako funkcioniše godinama. Nas kao ustanovu prozivaju za milion i po prekovremenih sati , a to je taj novac platili smo prekovremene sate za blizu dve hiljade sanitetskih vožnji. Da li neko misli da treba da obustavimo sanitetski prevoz? Nemamo ljudi i fizički je nemoguće to izdržati. Veliki broj pacijenata je na dijalizi , najdalji je u Miličinici. Možemo li bar da nadjemo kompromis tako da pacijent iz Mionice, Uba , Osečine bude prevezen sanitetom iz tih opština“, upitala je Božićeva.
Sastanku u Domu zdravlja prisustvvao je i novopostavljeni direktor filijale RFZO u Valjevu dr Milutin Matović koji je rekao da je upoznat sa ovom činjenicom, ali da Bolnica i Dom zdravlja moraju da izmedju sebe ugovorno reše odnose.
Direktori Domova zdravlja istakli su da je potpuno jasno da sanitetski prevoz pacijenta valjevske Opšte bolnice iz Beograda mora da reši Opšta bolnica.
Gradonačelnik valjeva dr Slobodan Gvozdenović na ovom sastanku bio je jasan. „ Grad Valjevo neće ostaviti gradjane bez sanitetskog prevoza i učinićemo sve da do toga ne dodje. Kao grad imamo načpin da pomognemo i da za naše gradjane za sve pacijente kako ne bi ostali bez ove usluge platimo Domu zdravlja dodatne vozače. Ali da bismo to uradili neophodno je da Bolnica i Dom zdravlja potpišu ugovor o ovoj usluzi. Bez toga , mi ne možemo ništa. Bolnica mora potpisati ugovor“, rekao je Gvozdenović.
Direktor Doma zdravlja Zaven Der Hazarjan je naveo da Bolnica nikada nije želela da potpiše ugovor pa i da je vrlo skeptičan po tom pitanju.
Predstavnik Opšte bolnice na ovom sastanku bila je Katarina Pantelić koja je rekla da je to trošak za Bolnicu koja nema sredstava. „ Ali ako ćete Vi to da platite kao grad, mi ćemo evo sutra potpisati taj ugovor. To je trošak za nas i mi moramo da vodimo računa o tome, ali ako će grad da plati to je druga priča, onda može“, rekla je Pantelić.

Ipak rešenje ovog problema neće biti tako brzo jer se kako je objašnjeno ne radi o pukom potpisivanju ugovgora već činjenici da Bolnica mora raspisati tender za ovu uslugu kako bi se Dom zdravlja na njega javio i kako bi mu posao bio poveren.

„Nas prozivaju za nenamensko trošenje sredstava jer smo mi platili te ljude, vozače, jer ni mi kao Bolnica nemamo sopstvenih sredstava da možemo da ih platimo . Po zakonu mi ne možemo nikog da zaposlimo redovno , a neophodno nam je bar još tri vozača na ovaj broj prevoza. Dovedeni smo u pat poziciju, a problem je mnogo veći jer zapravo ovim nečinjenjem dovode gradjane u problem. Mi zbog njih nećemo obustaviti prevoz , ali kako da prevoz platimo? Opet nenamenski potrošenim sredstvima?“, kažu u Domu zdravlja.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.