Izvršenje budžeta i poruke članu Veća

imageSkupština grada razmatrala je izvršenje budžeta za period januar-septembar tekuće godine.U okviru prve tačke dnevnog reda Odbornik Aleksandar Ranković javno prozvao člana Veća i poručio mu da se uozbilji i smanji putovanja.

Izveštaj je podneo načelnik budžeta Željko Tabašević koji je istakao da je najveći prihod u budžetu ostvaren po osnovu poreza na imovinu, a da je procenat izvršenja budžeta za devet meseci tekuće godine na nivou od 64%. Na datum 31. septembar na računu grada bilo je 268 miliona dinara.Tabašević je realizaciju budžeta okarakterisao kao solidnu.
Odbornik SNS-a Vikitor Mićić isticao je za govornicom da je vidljivo iz realizacije povećanje broja zaposlenih što je kako je rekao i intencija aktuelnog rukovodstva. “ Mislim da dinamika realizacije budžeta ide u planiranim okvirima što pokazuje odgovornost vlasti“, rekao je Mićić.
odbornik Duško Rakić DS je pak konstatovao da nema velike razlike izmedju izvršenja budžeta za prvih šest meseci i izvršenja nakon toga, naglašavajući da su prihodi očito očekivano realizovani izuzev transfera sredstava sa Republike gde je cifra izuzetno niska. “ To se odnosi na sredstva za koja kao grad konkurišemo i ovde nedostaje objašnjenje zašto su tako niska sredstva dobijena. Rashodi realiziovani sa 59%, izostali su rashodi koji se odnose na kapitalne projekte, radove, sve ono što čini život gradjana u Valjevu boljim.Očito je da je to štetno po grad.
Rafailo Mitrović odbornik Pokreta Dosta je bilo , citirao je za govornicom jednog od odbornikas vladajućeg SNS’a koji je na prethodnoj sednici rekao da je planiranje i izvršenje budžeta odraz sposobnosti ove vlasti. “ Tako je rečeno, a vidimo da su najbolje realizovane plate. Po našem mišljenju izvršenje budžeta za devet meseci ove godine mooglo je i moralo biti mnoogo bolje“, rekao je Mitrović.
Tvrdnju da izveštaj o izvršenju budžeta pokazuje mnogo toga, ali sigurno ne odgovornost vlasti, iznela je za govornicom odbornica DS-a Milka Erić Vasiljević.“Javnost treba da zna da revizor svake godine ističe kašnjenje plaćanja u roku od 45 dana što uslovljava i transfer sredstava sa nivoa Republike, pitam se da li je to i razlog ovako niskih transferncih sredstava ove godine? To javnost mora da zna,“rekla je Erić vasiljević dodajući da je vrlo skeptična po pitanju ukupne realizacije budžeta do kraja godine.

Opozicija je jednoglasno kritikovala izvršenje tvrdeći da je upravo procenat od 64% izvršenja dokaz da aktuelna vlast ne radi kako treba.
Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je opozicija korektno govorila o izvršenju budžeta pa čak možda i dala sugestije koje su na mestu, što je kako je rekao , priličpno retko.Gvozdenović se osvrnuo na neke kritike rekavši da je jasno da je izvršenje kada je napalat kazni u pitanju nisko jer uvek postoji nešto ljudsko u nastupu grada prema gradjanima koje treba kažnjavati. “ Ne razumem da neko može da kritikuje pozicije ulaganja u Dom zdravlja u kome se leče svi gradjani Valjeva. kada to spočitavate dajete autogol, tražite prostor tamo gde ga nemate jer ono što je Dom zdravlja bio pre našeg ulaganja je ruina i problemi , sada kada smo počeli da ulažemo u primarnu zdravstvenu zaštitu , nekom to smeta i to kritikuje“, rekao je Gvozdenović. On je dodao da je zadovoljan što je grad kupio industrijsku zonu.

Odbornici su na kraju rasprave usvojili izvršenje budžeta.

Poruke za člana Veća

Ipak ovu prvu tačku dnevnog reda obeležilo je izlaganje odbornika SNS Aleksandra Rankovića koji je za govornivcom uputio vrlo ozbiljne i oštre reči na račun člana veća vladajuće SNS. Iako za govornicom nije izgovorio njegovo ime Ranković je rekao da svi znaju o kome se radi te i poručio da se isti mora uozbiljiti i unormaliti ukoliko želi da ostane na mestu člana Veća bez obzira na to ko ga štiti.

Odbornik vladajuće SNS Aleksandar Ranković posebno je kritikovao trošenje na putovanja rekavši da je evidentno da je utrošeno 5,8 miliona dinara. „Ja razumem da su pare potrošili gradonačelnik i zamenik oni imaju službena putovanja i pozivaju ih i putuju da bi neko dobro doneli ovom gradu, ali ne, nisu oni potrošili ništa već milion dinara i više je potrošio jedan član Veća, činovnik koji putuje i turistički razgleda okolinu i Evropu. Ja bih razumeo da je čuveni lekar arhitekta , ali ne to je činovnik običan koji u nekim drugim uslovima i situaciji ne bi bio ni zaposlen, a kamoli izabran. Pričam o članu veća koji je potrošio 500 litara goriva, pa mu plata od 70 000 mala i onda bude član komisije za izbor direktora i sabere nekih 16 sednica čak da bi naplatio svako zasedanje. Evo ja mu sad poručujem da spusti loptu i unormali se bez obzira što je član SNS, vrlo lako može da ode sa tog mesta. On je štićenik nekih krupnih igrača, ali kad bi i ovaj što ga štiti znao šta on radi i sam bi ga smenio. Poslednji put ga upozoravam“, poručio je Ranković.
U skupštinskom holu odbornici SNS glasno su govorili o tome da je Ranković poruku poslao članu Veća Andri Savčiću.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.