Inicijativa Valjeva – osnivanje Regionalne službe hitne medicinske pomoći

imageKolubarski okrug mogao bi u skorije vreme da dobije Regionalnu službu hitne medicinske pomoći. Podršku ovom projektu dao je i sam predsednik Aleksandar Vučić, a HK Krušik je izašla u susret sa obezbedjenjem i opremanjem prostora. Problem svih okolnih opština je nedostatak kadrova.

 

Služba hitne medicinske pomoći za sada postoji samo u Valjevu dok ostale opštine imaju organizovana dežurstva noću dok su u toku dana zaposleni na raspolaganju za pružanje pomoći ugroženima. „ To je ideja koja je začeta u razgovoru sa direktorom Krušika Mladenom Petkovićem gde smo izneli ideju da u okviru fabrike Krušik koja je i ranije imala svoju službu zdravstvene zaštite, bi bio taj finansijer opremanja i uredjenja postojećeg prostora u cilju formiranja Regionalne službe hitne medicinske pomoći. Gospodin Petković je u potpunosti razumeo potrebu Kolubarskog okruga i ideju podržao. Na poslednjem sastanku sa ministrima i predsednikom Vučićem izneo sam tu ideju i predsednik je tu ideju podržao i uputio me na ministra Lončara kako bi krenuli u realizaiju same ideje“, rekao je na sastanku sa direktorima Domova zdravlja i predstavnikom Opšte bolnice Valjevo , gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

image Gradonačelnik je naveo da je najviše na dogovoru izmedju Domova zdravlja, a da će vrlo brzo i sam razgovarati sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom na temu osnivanja ovog centra. „ Kao grad dosta smo učinili za Dom zdravlja, na žalost kao grad ne možemo mnogo da pomognemo Opštoj bolnici. Ali ono što je jako značajno jeste činjenica da ćemo od Kancelarije za obnovu i razvoj dobiti sredstva za bolnicu počev od energetske efikasnosti preko radova na samoj zgradi, renoviranje, i u mašinskom odeljenju itd. Dragan Jeremić, zamenik je čovek koji će voditi i projekte za Dom zdravlja i bolnicu, potpuno je involviran u sve i zna šta se dešava i njegovo znaje još sa mesta direktora Direkcije ćemo iskoristiti. Uspeli smo da dobijemo ovlašćenje da možemo da finansiramo projekat renoviranja bolnice i da grad može da vodi taj projekat, a to je cifra od milijardu dinara i složićete se da je to cifra koja odavno nije ušla u bolnicu. O tome šta će se sve rekonstruisati u Domu zdravlja znaćemo konciznije narednih dana“, rekao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je naložio da sve opštine pripreme svoje nacrte za osnivanje Regionalne SHMP, ponovivši da u odlučnost Krušika da se uključi i da prostor ne treba sumnjati.
Sastanku je prisustvovao i direktor filijale RFZO u Valjevu dr Milutin Matović koji je rekao da je ideja o osnivanju više nego dobra. „ S obzirom da ćemo se naći na tom bitnom pravcu prema Beogradu , a sobzirom na ljudsku opremljenost mislim da možemo da pomognemo. Naravno ono što Fond bude mogao da pomogne će i pomoći. Spremnost sa naše strane u Valjevu postoji“, rekao je Matović.
Hitna služba u Valjevu postoji više godina kao samostalna služba i radi neprekidno 24 sata, trenutno u tri smene i u svakoj smeni angažovane su po dve ekipe koju čine lekar, tehničar i vozač i stalni dispečer.
Formiranje Regionalne SHMP podrazumevalo bi da u svakom opštinskom centru bude formirana po jedna lekarska ekipa, bez dispečera. Predvidjeni prostor u Krušiku mora imati neophodnu opremu i sobu za reanimaciju, a budućem Centru neophodno je obezbediti dva dodatna sanitetska kombi vozila.
Direktori Domova zdravlja uglavnom su na sastanku bili jednoglasni u slaganju sa samom idejom , ali kao problem i prepreku realizaciji vide i ističu nedostatak kadrova.Ipak konačni zaključak uslediće nakon narednog sastanka za koji će direktori Doma zdravlja pripremiti svoje nacrte preispitati mogućnosti reorganizovanja zasposlenog osoblja.
Kako se moglo čuti na ovom sastanku formiranje ovog Centra doprinelo bi bržim intervencijama i svakako spasavanju ljudskih života. „Ne treba ni govoriti šta znači svaki minut u takvim slučajevima . Ako se recimo nesreća dogodi bliže nekoj drugoj opštini logiočno je da će oni brže stići nego vozilo hitne pomoći iz Valjeva. Osnivanje Regionalne SHMP je zato vrlo važno“, rekao je direktor Doma zdravlja Valjevo dr Zaven Der Hazarjan.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.