Dosta je bilo: Loše stanje naših ulica posledica ličnih interesa

imageLoš kvalitet izvedenih radova i brojne malverzacije u vezi izgradnje putne infrastrukture bile su teme konferencije za novinare Pokreta Dosta je bilo.

Po mišljenju Pokreta Dosta je bilo može se zaključiti da lokalna samouprava bira izvodjače radova sa najnižom cenom, ali zato kasnije dodate situacije i naknadni radovi povećavaju prvobitno datu cenu.“ Prilikom sanacije makadamskih puteva nisu odredjeni putni pravci koji se saniraju i nejasno je po kom kriterijumu je odredjeno koji se putni pravci saniraju. Za sanaciju puteva i asfaltiranje zaključen je ugovor sa Autotransportom gde su dve privremene situacije bez validnih pečata nadzornog organa. Izvodjenje radova sa velikim odstupanjima u odnosu na tehničku dokumentaciju donosi veliki razik, najpre da se neki radovi ne izvode uopšte ili se izvode u manjem obimu i neće biti jednostavno utvrditi odgovornost za eventualne nedostatke u izvodjenju radova kao i da ponuda koja je izabrana kao najpovolnija to neće biti u postupku realizacije“, kaže Rafailo Mitrović odbornik ovog Pokreta u Skupštini grada.
Po njegovim rečima nedostatak dokumentacije najpre nosi rizik nenamenski potrošenih sredstava i zloupotrebe.
„Rekonstrukcija Karadjordjeve i Sindjelićeve ulice je povećana vrednost ugovora za 9% odnosno za 548 000 dinara, a da nije doneta odluka o izmeni ugovora. Najveće povećanje imaju radovi koji se odnose na nabavku asfalta koji su povećani za 42% u odnosu na prvobitni ugovor. I kod izgradnje kružnog toka sa izvodjačem Ingrap omni pravi se aneks ugovora na povećan iznos od 590 000 dinara. Radovi u Sindjelićevoj traju 40 dana duže. Takodje revizor je utvrdio da u slučaju ovih ulica listovi gradjevinskog dnevnika nisu overeni pečatom nadzornog organa odnosno nema dokaza da je izvršen pregled radova koji se u kasnijim fazama ne mogu kontrolisati. Iako ugovorena vrednost nije prekoračena postoje odstupanja u odnosu na tehničke specifikacije , neki nisu izvedeni neki su izvedeni više od planiranog. Posebno putevi Poćuta Bebića Luka i Poćuta Gračanica gde su izvršeni radovi za više od 994 000 to je više od 50% i za nabavku materijala 40 % više što je oklo 700 000 dinara“, rekao je Mitrović.
On navodi da ovo nisu svi nalazi revizora te da ih revizor navodi mnogo više.
Po njegovom mišljenju vidljivo je da tek asfaltirani putevi brzo propadaju, loše postavljeni odvodi i šahte , sve su to posledice ovakavog načina rada. „Očigledno da vlast ne posmatra interes gradjana već pronalzi neki svoj interes“, zaključio je Mitrović.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.