Pokret traži odgovorne za urušavanje puta

imagePokret Dosta je bilo izdao je Saopštenje za javnost povodom izlivanja reke Gradac I izgradnje same deponijske brane.

„S’obzirom na najnovija dešavanja u gradu Valjevu i neozbiljnost čelnika Grada u odnosu na donošenje „Operativnog plana za odbranu protiv poplava“ i njegovog izvršenja, a odnosi se prvenstveno na izlivanje reke Gradac i štete koja je pri tom napravljena, mi bi izneli svoje mišljenje i nezadovoljstvo.
Nova gabionska brana je napravljena i imala je svrhu deponijske pregrade, da zaustavlja nanos koji reka nosi.Očigledno je da nije dobro projektovana, jer se pretvorila u pravu deponiju i naružila izgled jedne od najlepših reka Srbije.
Prethodna brana , koja je bila od kolja ( pletara) imala je tu funkciju da snabdeva vodom dve vodenice koje se nalaze u neposrednoj blizini, nizvodno od brane. Iako je ova gabionska brana trebala da ima istu funkciju, to se nije desilo.
Po našim sazanjima opšta primena gabiona je u utvrđivanju obala reka i oštećenih nasipa, kao i potpora brana u upravljanju tokova reka i bujica.Gabioni služe prilikom usmeravanja rečnih korita i odbrane od poplava kao obloge kanala, potporni zidovi, utvrđivači mostova, a ako se grade kao brane ,gabione ne bi trebalo postavljati upravno na tok strujanja ako se očekuje brzina vode veća od 1,5 metar u sekundi.Ako je brzina vode veća od navedene bilo bi potrebno izgraditi protiv branu, ili kaskade kako bi se usporio vodeni tok.Ovako projektovana brana nije dovoljna da smanji kinetičku snagu vode i uz nezaštićene strane rečnog korita neminovno je došlo do obrušavanja i izlivanja.
Po svemu sudeći brana je usmerila tok reke i odnela deo puta.Samim tim se dovodi u pitanje svrha gradnje ovakve brane i kompetentnosti ljudi koji su je planirali i projektovali.
Naše pitanje bi bilo:
Da li bi se sve ovo desilo da smo imali stručnjaka za bujične vode u Gradskoj upravi?
Prema tome, mi tražimo odgovornost
!. Gradskih čelnika,
2.Stručnjaka iz Gr. uprave zaduženog za vodotokove drugog reda na teritoriji Grada Valjeva,
3.. Projektanata,
4.Komisije za tehnički prijem objekta( ukoliko je tehnički primljen).
Svojim neodgovornim radom doveli su u opasnost ljudske živote, materijalna dobra i koštali budžet Grada 6. 5 miliona dinara.
Po nama ovakva brana u budućnosti nema nikakvu svrhu i iz prethodnih dešavanja se jasno vidi da je ovo promašena investicija.
Naš predlog je da se dovede stručnjak za bujične vode i da on nađe rešenje za branu, a ne rekonstruisati postojeću i nanovo izložiti Grad trošku.
Gradski odbor „Dosta je bilo“ Valjevo“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.