Ni loše vreme nije umanjilo posetu-DANI GLJIVA DIVČIBARE 2017.

imageTurističko-obrazovna manifestacija „Dani gljiva“ ove godine je tradicionlalno održana po 22. put, nedaleko od samog centra Divčibara, u hotelu „Heba“. Manifestaciju organizuje „Gljivarsko društvo Valjevo“ prvog vikenda oktobra još od 1996. godine.

Nasuprot lošim vremenskim uslovima organizator nije želeo da promeni termin same manifestacije jer veliki broj posetilaca, mahom čine turisti iz različitih delova Srbije, koji su unapred rezervisali prenoćišta u samom turističkom centru. (Manifestacija se od početka održava prvog vikenda oktobobra, bez obzira na vreme). Kao i prethodnih godina, cilj manifestacije je bio da se gljive kao prirodna i organska hrana promovišu posetiocima, te da se kroz edukaciju ukaže na opasnosti sa kojima se mogu susresti neuki sakupljači. Povodom toga, ovogodišnji slogan glasio je „Samo znanje sprečava trovanje“. Sa druge strane, manifestacija ima i promotivni karakter, gde Divčiibarci imaju jedinstvenu priliku da se pokažu kao dobri domaćini privlačenjem turista u delu godine kada je mrtva sezona, tokom oktobra.

Međutim, kišoviti oktobarski vikend primorao je organizatore da promene koncept same manifestacije. Skoro kompletan program skoncentrisan je unutar hola hotela „Heba“. Ipak, neočekivano velika poseta i pored prilično loših vremenskih uslova iznenadila je organizatore, pa je organizacija usmerena da se što pre posetioci rasporede u šetnju sa stručni vodičima jer su kapaciteti hotela bili prepunjni. Deci je najmanje smetalo vreme i sa uživanjem a prikladno obučeni, šetali su Divčibarama u pratnji stručni vodiča…a ni stariji, pa ni penzioneri nisu zaostajali…malo sporije…Turisti su tokom čitavog dana pristizali iz različitih delova Srbije: Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice, Požarevca, Užica, i drugih gradova, što predstavlja dokaz da loši vremenski uslovi ne mogu omesti istinske zaljubljenike u prirodu, gljive, kao i planinu Maljen, da prisustvuju samom događaju.

Nakon svečanog otvaranja (manifestaciju je otvorio g.Boža Cvetković učenik 6 razreda osnovne škole prigodnom pesmicom) i uvodnih reči predsednika Gljivarskog društva – Dragića Tomića, gosti su imali priliku da razgledaju izložbenu postavku jestivih i otrovnih gljiva naših krajeva. Kao i prethodnih godina organizovana je izložba dečijih likovnih radova na temu gljiva, od kojih je osamnaest nagrađeno. Takođe, ove godine kao novitet organizovana je izložba dečijih fotografija na temu gljiva, od kojih su tri autora najlepših fotografija dobila nagrade.

image

Posetioci su imali priliku da saznaju nešto više o carstvu gljiva, lekovitom bilju i šumskim plodovima, kao i njihovoj nameni u medicini, preko edukativne literature koja je izložena na prodajnom štandu. Proizvodi domaće hrane i radinosti, kao i izložba hortikulture i ove godine su bili neizostavni deo manifestacije. Između ostalog, promotivni štand je imala i patronažna služba Doma zdravlja.

Takmičenje u pripremanju gulaša od gljiva, revijalno takmičenje u strelišarstvu, presecanju trupaca ručnom testerom – kladarkom, gađanje mete sekirom i pored kišovitog vikenda ipak je izmamilo najhrabrije da se oprobaju u pomenutim veštinama. Tri najbolja kotlića su nagrađena.

S’obzirom da je vladalo veliko interesovanje za pešačke ture na temu determinisanja gljiva, posetioci su podeljeni u tri grupe u zavisnosti od starosne dobi. Prvu grupu su činili predškolci i osnovci koji su pored upoznavnja sa gljivama bili u prilici da se takmiče u dendrokvizu. Drugu grupu su činili djaci osnovci, koji su u pratnji stručnih vodiča iz Beograda imali priliku da prošire svoje znanje o jestivim gljivama i njihovim otrovnim dvojnicima. U trećoj grupi su bili prisutni „matorci“ (zbog rimovanja ovaj naziv) kojima je između ostalog, održano i predavanje na temu lekovitog bilja i njihovoj upotrebi u medicini.

U večernjim satima oganizovana je gljivarska rok žurka – Acoustic night, gde je upotpunjen utisak o čitavoj manifestaciji do ranih jutarnjih sati.

Prema rečima vlasnika hotela, manifestaciju je samo tokom prvog dana posetilo preko 800 zaljubljenika u prirodu, po nekima posetilaca je bilo više nego prošle godine….Ako se uzme u obzir velika posećenost i u nedelju, drugog dana, (jer su mnogi odložili zbog vremena), zasigurno je manifestaciju posetilo preko 1000 zaljubljenika u prirodu što predstavlja veliki uspeh, ako se uzme u obzir veoma loši vremenski uslovi. Gusta magla i kišni oktobarski vikend, uslovili su veliki broj otkazanih rezervacija na dan početka manifestacije.

Tokom drugog dana trajanja manifestacije „Klinci planinci“ iz Beograda, nji preko 80 su sakuplali gljive uz pratnju njihovog stručnog vodiča mikologa mr. Nevena Vukijčić. Klinci su imali i korpe od pruća u koje su sakupili zavidan broj gljiva. Nakon pešačenja, sakuplanja gljiva, vožnje voozićem Divčibarama u šumarsku priču Klinci planinci su svoju akciju završili sa ručkom u etno domaćinstvu Milje Obradović u Podbukovima uz domaću hranu i priču u vajatu….

Uprkos tradiciji dugoj preko 20 godina, kao i standardno velike posete gljivarskom događaju, grad ipak nije imao razumevanje, (odnosno, komisija za dodelu sredstava ipak nije poštovala pravilnik o dodeli sredstava) te manifestacija ove godine nije dobila podršku gradskog iz budzeta! Ipak, i gradu je dodeljena (ali nije uručena) zahvalnica. Predstavnici grada su se ipak kasnije pojavili na manifestaciji pa smo im se „zavalili“ dodelom majica i ipak korektom dobrodošlicom. A bili su prisutni i predstavnici TOV-a koji su delili promo materijal.

Aktivnim angažmanom članova Gljivarskog društva, kao i velikog broja volontera, manifestacija je održana uz minimum finansijkih sredstava i uz pomoć preduzeča „Interfud“ iz Ljiga, Turističke organizacije Ljig, Agencije „Kondor-Tis“ iz Loznice…..a sa ciljem da sledeće godine okupi još veći broj posetilaca. Ipak su troškovi manifestacije manji od troškova lečenja jednog otrovanog zelenom pupavkom.

Želja organizatora je da sami Divčibarci, kao i grad Valjevo, ovu manifestaciju prepoznaju kao veliku šansu za afirmaciju turističkih posebnosti ovih krajeva i privlačenje što većeg broja turista kako bi Divčibare dobilo zasluženo mesto na turističkoj mapi Srbije.

Utisak organizatora je da bi na Divčibarama bilo veoma puno i posetilaca i turista da je bilo iole lepše vreme što će uticati da se pripreme za sledeće Dane gljiva moraju biti daleko ozbiljnije. Od grada nećemo tražiti pomoć već samo poštovanje Pravilnika o dodeli sredstava koje je grad doneo.

Pripreme za ovu manifestaciju obeležilo je izuzetno veliko interesovanje izlagača i prodavaca domaće radinosti i drugog…. (preko dvadesetak je izrazilo interesovanje), što smo morali da odbijemo, kako bi manifestacija zadržala svoj imidž da nema ništa vašarskog. Izlagači su čuli od drugih da na ovu manifestaciju puno više posećuju turisti iz Beograda i Vojvodine koji su daleko „bolji“ kupci od lokalnog stanovništva. (Izjava jednog od izlaača je da više pazari za par sati na Danima gljiva nego tokom celih tešnjarskih večeri….Puno na je značilo što je zemljište oko hotela „Hebe“ privatno i konačno možemo da kontrolišemo da niko ne može postaviti šatru ni bilo šta drugo vašarskog karaktera….

Na manistaciji je najtraženiji bio plakat Dana gljiva-Karta Divčibara. Inače, ovaj plakat nije bio postavljen ni jedan u Valjevu, ali su bili poslati u Beograd i Novi Sad…nadamo se da su Valjevci posle 20 godina upoznati da se Dani gljiva održavaju prvog vikenda oktobra, a ciljna grupa su potencijalni turisti….I sigurni smo da ni jedan plakat se neće baciti, jer niko ipak ne baca karte….

 

PR Gljivarskog društva Valjevo

Dipl. ing. šumarstva Manojlović Aleksandar

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.