Nema rebalansa programa, nema plata

imageZbog nedostajućeg rebalansa programa preduzeća zaposleni u JP Kolubara mogli bi da ostanu bez zarada i za septembar. Grad u ovom trenutku traži način da zarade budu isplaćene računajući na pozajmicu medju javnim preduzećima.

Nakon što je grad uputio više dopisa JP Kolubara za smanjenje zarada koje je podrazumevalo potpisivanje novih aneksa na ugovore o radu sa zaposlenima ovo preduzeće je praktično ostalo bez zarada za avgust mesec ne odustajući od namere da i dalje imaju zarade daleko iznad proseka ostalih javnih preduzeća.
Ipak ne rad na rebalansu programa preduzeća doveo je sada zaposlene u situaciju da grad ne može da prebaci novac ovom preduzeću iako na poziciji vezanoj za usluge JP Kolubara postoji još uvek neutrošenih osam miliona dinara.
Izmenom zakona o indirektnim budžetskim korisnicima kojim je lokalnim samoupravama zabranjeno finansiranje zarada za zaposlene u tim preduzećima JP Kolubara našla se u situaciji da je sjedne strane investicija države Srbije , a sa druge strane pred gašenjem zbog nemogućnosti finansiranja. S obzirom da pravog realno utemeljenog rešenja nije bilo Skupština grada je po savetu ministarstva finansija donela odluku da finansira uslugu koju ovo preduzeće pruža gradu. Definisane su tri usluge medju kojima je i odbrana od poplave. JP Kolubara tako fakturiše gradu uslugu i od tog novca finansira zarade zaposlenih.
Visina tih zarada, o čemu je Vamedia već pisala, prevazilaze prosek Republike Srbije, a kamoli grada Valjeva pa je namera rukovodstva grada bila da zarade zaposlenih svede na nivo ostalih javnih preduzeća. To se i pored niza dopisa i upozorenja nije dogodilo.
Već od nastanka ovog preduzeća država Srbija JP Kolubaru vidi kao investiciju i zapravo oduvek finansira radove, a od samog početka opštine osnivači finansiraju funkcionisanje koje podrazumeva zarade zaposlenih. Odgovora na pitanje ko je i kako dozvolio da zarade u Kolubari budu tako visoke i iznad proseka drugih javnih preduzeća , za sada nema.
Novog vd direktora tako je sačekala očito situacija da iako su zarade visoke, para nema jer nije dostavljen rebalans programa.
Kako plate nije bilo u avgustu , a kako se priča ne bi ponovila i sa septembarskom zaradom kako Vamedia saznaje, najverovatnije će biti sklopljen ugovor sa drugim javnim preduzećem o pozajmici do 3 miliona dinara koja bi kasnije bila vraćena.
Iako su zarade nepromenjene o njima više niko ne govori, bar ne oni koji bi trebalo dao tome govore. O tim platama sada pričaju samo oni koji sa fakultetom rade za 40 000 dinara. A njih bar do izbora niko ne sluša.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.