MOC je šasna koja se ne propušta

imageKašnjenje preseljenja OŠ Milovan Glišić praktično koči i uredjenje stare škole , odnosno njeno upodobljavanje za formiranje Medjuregionalnog obrazovnog centra. Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da je MOC šansa koja se ne sme propustiti.

Gotovo da nema projekta grada koji ove godine ne kasni sa realizacijom , a kako se u više navrata do sada moglo čuti razlog tome jeste kašnjenje u raspisivanju tendera. Upravo takva situacija dovela je do toga da preseljenje OŠ Milovan Glišić iz starog u novi objekat bude sa planiranog 1. septembra pomereno na 8. novembar.
Dok se stari objekat ne isprazni nemoguće je pristpiti neophodnoj rekonstrukciji i radovima. „Zamena stolarije, renoviranje eksterijera, zamena električnih i mašinskih instalacija, reforma sistema grejanja i hladjenja, implementacija unutrašnjeg prostora u skladu sa planiranim nastavnim laboratorijama., to su radovi koji još ne počinju jer ih je i nemoguće za sada izvesti, ali svakako da će i ti radovi uslediti kada se škola odnosno učenici presele. Samo preseljenje praktično može trajati jedan dan jer je sve već u novom objektu tako da sem dnevnika nema šta drugo da se preseljava. Deca će samo doći na novu adresu i to je to“, objašnjava zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Projekat MOC-a praktično je razvojna šansa Valjeva, a iza njega stoji ministarstva obrazovanja Republike Srbije, država Slovenija i grad Valjevo. Vrednost projekta je 1,7 miliona evra stim da Slovenija učestvuje sa najvećim udelom od 39%. Vlada Srbije donela je odluku o učešću i za ovu namenu Valjevu opredelila 500 000 evra.

„Ljudi iz Slovenije su i prošle nedelje bili u Valjevu i sudeći po njihovim stavovima više su nego zainteresovani da već jednom počnemo realizaciju MOC-a. Sam projekat predvidja njihovo uključenje ne samo kroz finansijsku podršku već kroz obuku kadrova , a njihovi profesori za prvo vreme praktično će učestvovati u radu“, kaže Jeremić.

Kao grad na poziciji ovog projekta raspoloživo je oko 90 miliona dinara, očekivanja su da rekonstrukcija košta do 25 miliona dinara , a ostatak da bude utrošen na kupovinu potrebne opreme.
„Valjevo već u Evropi i svetu prepoznaju po Istraživačkoj stanici Petnica, a MOC će doprineti tome da zaista postanemo obrazovni centar u skladu sa napredkom i tehnologijama i u svakom slučaju praksom u obrazovanju koja već funkcioniše u evropskim zemljama . Mogućnost da svake godine baš u valjevu jedna generacija stekne praktična znaja pored teoretskih , znanja koja su sjedne primenljiva odmah , a sa druge odličan osnov za nastavak školovanja nije samo mogućnost za te generacije već mogućnost razvoja samog grada. To su preduslovi za zapošljavanje, to su preduslovi da nam deca ne odlaze iz Valjeva već ostanu ovde i u Valjevo dodju iz drugih gradova. Pogledajte samo koliko je interesovanje za te smerove u Tehničkoj školi. Nama sada deca svake godine idu u Sloveniju i tamo uče. Zašto ne bi ostali ovde?“,kaže Jeremić.

image

U 2018. godini predvidjena je obuka nastavnika i trenera i pilot provera . Završetak projekta očekuje se u septembru 2019. godine.
„Zaista verujem u taj projekat kao u jedan ozbiljan i neophodan korak u razvoju Valjeva. Možda su neki bili skeptični svojevremeno i sa Petnicom, a pogledajte šta je Petnica danas, pa tako možda i sada ima skeptičnih po pitanju MOC-a. Ali to nije naš problem , važno je da je naša Včada prepoznala važnost i omogućila finansijsko učešće u njemu. Ne možemo kao grad sve sami. Rešiće se i ovaj zastoj i tada operativno nastavljamo tamo gde smo praktično stali. Adrminstracija i procedure nisu zanemarljive i traže takodje svoje vreme. MOC je šansa koju ne smemo propustiti!“ zaključuje Jeremić.

S.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.