Počelo uredjenje korita Kolubare

imageU Valjevu su počeli radovi na uredjenju korita reke Kolubare koje je razrušeno u poplavi 2014. godine. Vrednost radova koje finasnsira Evropska delegacija u Srbiji je 3 miliona evra.

Korito reke Kolubare biće regulisano u znatno većem obimu nego što je to bilo pre poplave 2014. godine. Nakon donacije Vlade Japana od 1,1 milion evra čime je rekonstruisana regulacija na potezu od mosta kod Granda do parka na Pećini , sada su počeli radovi na preostalim delovima korita u ukupnoj dužini od 4 kilometra. „Najpre se radi regulacija na potezu od Obilaznice 200 metara uzvodno do Austroterma i to je potpuno nova izgradnja jer tu ranije regulacije nije ni bilo. Potom od Austroterma do Belog mosta gde je u pitanju rekonstrukcija uništene regulacije i nekih 350 metara iznad parka na Pećini iza stadiona Budućnosti ponoovo izgradnja regulacije jer ni u tom delu ranije nije postojala“, objašnjava član Veća Žarko Kovač.
Po njegovim rečima radovima upravlja austrijska agencija ADA koja je i raspisala tender za izvodjača radova i na tenderu izabrala konzorcijum tri firme, francuski „Suez“, beogradsku „Hidrotehniku“ i preduzeće „Eroziju“.

image „Oni imaju jedan široki rok za završetak radova koji uključuje sve kontrole, otklanjanje nedostataka , pribavljanje svih dozvola i tu je rok septembar 2019. godine. Ipak za glavninu tih radova mislim da je bez naknadne kontrole dovoljno oko godinu i po dana“, kaže Kovač.
Iako je prvobitno bilo predvidjeno da se u okviru istog projekta radi i regulacija korita reka Obnice i Jablanice, taj projekat je shodno zahtevnosti odredjenih radova izdvojen i biće neophodno da se uradi novi projekat. Po najavama sada se prisdtupa izradi projektne dokumentacije kako bi već sledeće godine mogao biti raspisan tender i izabran izvodjač.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.