Valjevo u “Karavanu igre”

imageGrad Valjevo biće u novembru domaćin „Karavana igre“. Ovaj festival ove godine održava se u petnaest gradova Srbije, a manifestaciju je podržala i premijerka Ana Brnabić.

U Nišu jue otvaranjem izložbe fotogtrafija sa prethodnih festivala praktično zapičeo još jedan festival igre koji je prošle godine posetilo 23000 gradjana svih generacija. Kako se moglo čuti od organizatora Aje Jung u ime Nacionalne fondacije za umetničku igru cilj projekta je da kroz umetničke , kreativne i edukativne , a pre svega interaktivne programe u 15 gradova Srbije bude predstavljena i promovisana igra. „Ideja je da Karavan igre u svakom gradu krtoz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanima kako učesnicima tako i posetiocima i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj“, rekla je Jung na otvaranju festivala u Nišu.

Svi programi za publiku su besplatni, a cilj je da aktivnosti u svakom gradu okjupe najmanje 3000 učesnika svih generacija. Pored fondacije Art Mentor iz Lucerna, ministarstva državnhe uprave i lokalne samouprave , svakii grad domaćin na neki način je učesnik i orgtanizator.
Podršku festivalu iskazao je ambasador Švajcarske Filip Ge rekavši da je igra izraz koji je svima razumljiv i koji briše granice i jezičke razlike.“ Kao predstavnik Švajcarske u Srbiji i obožavalac savremene umetnosti iskreno sam oduševljen ovom inicijativom. Kultura traži dijalog , a dijalog traži kulturu. Države i regioni su sve samostalniji , ali kultura pruža razumevanje i prevencija je mržnji i ignorisanju“, rekao je Ge.

image Napominjući da je i u svom ekspozeu u Skupštini Srbije rekla da je Srbiji izuzetno važno da stvara kreativne i obrazovane generacije koje će imati kritičku misao premijer Srbije Ana Brnabić je navela da je ovaju projekat deo svega toga. „Podrškom ovakvim projektima kao što je ovaj danas mi upravo nastojimo da uradimo nešto takvo. Da kreiramo sve u tom pravcu. Pored toga prema više istraživanja glavni razlog za iseljavanje ljudi iz manjih sredina u velike gradove je upravo nedostatak kulturnih sadržaja naravno pored ekonomije. Zato je decentralizacija kulture od izuzetne važnosti za Vladu Srbije. Upravo zbog toga pokušavamo da omogućimo još veći kulturni sadržaj“, rekla je predsednica Vlade navodeći sve gradove u kojima će se Karavan igre održati.
Brnabić se posebno zahvalila svim gradovima koji su prihvatili učešće u ovom projektu.
Karavan igre će u Valjevu biti održan 18. i 19. novembra u Centru za kulturu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.