Uplašeni zaposleni parališu rad Gradske uprave

imageRad Gradske uprave gotovo je zakočen od pre dva meseca. Strah medju zaposlenima nakon hapšenja načelnika Uprave i  jednog službenika, paralisao zaposlene.

Nikada u istoriji Valjeva nije se dogodio slučaj hapšenja kakav smo imali pre dva meseca u Valjevu . Dok kuloarske priče dostižu vrhunac i prevazilaze svaku maštu rad u Gradskoj upravi ni malo nije jednostavan. Sve ono što je oduvek bilo normalno pa i po zakonu sada se najednom dovodi u pitanje. Za Vamediu niko od zaposlenih nije želeo javno da govori , ali desetak zaposlenih sa kojima je Vamedia razgovarala, a sa priličnim godinama staža iza sebe tvrdi da ovakvo stanje nije vidjeno nikada. „ Sada se i broj telefona tri puta proverava, vraćaju se stvari koje su 100% po zakonu na još pet provera. Dešava se da  s obzirom da smo u RIN-u u poslednjem trenutku prolaze računi jer ukoliko to ne ispoštujemo odna je grad u problemu sa transferom novca naredne godine , bićemo u blokadi. Meni se verujte ne ide na posao“, tvrdi jedan od sagovornika Vamedie. Na pitanje šta je toliko posebno u sadašnjem radu izvor Vamedie kaže: „ Pa sve je isto praktično, nema tu ništa što do sada nismo radili, ali te priče koje kruže ozbiljno plaše narod. Sad je svako sudija i svako zna najbolje“.
Pojedini zaposleni tvrde da su neki od kolega naprasno produžavali odmore , odlazili na bolovanja te da sada više niko nije siguran u ono što zna.
„Da bi neki račun bio plaćen , na njemu mora da stoji pet potpisa najpre. To znači da su službe koje to rade izvršile sve provere i da je plaćanje moguće i validno po zakonu. Tako je oduvek , to su pravila. Nijedan račun neće proći bez odluke , ugovora, izveštaja, zapisnika, zavisi o čemu se radi, provere da li je fakturisani iznos upravo onaj koji je ugovoren“, naviodi sagovornik Vamedie.
Činjenica da su pojedini zaposleni bili saslušani u policiji ili tužilaštvu dodatno je preplašilo zaposlene koji praktično više i da ne funkcionišu. Pojedini zaposleni za ovo vreme morali su da napišu izjavu zašto ne žele da rade posao za koji su plaćeni. Iako se za ne izvršavanje radne obaveze praktično mogu snositi ozbiljne posledice kao što je gubitak radnog mesta , čini se da su načelnici pa potom i gradsko rukovodstvo prepuni razumevanja.
Situaciju sa radom u gradu je dodatno zakočila i činjenica da je policija nakon hapšenja odnela i fizički zaplenila programsku platformu za javne nabavke radi skidanja podataka. Tek nedavno platforma je vraćena pa je uopšte moguće i raditi javne nabavke. Korak ispred je i otežavajuća okolnost da više javne nabavke niko ne želi da radi. „Iako je vrlo malo onih koji su licencirani za takvu vrstu rada,  sada ubediti nekog da to radi je nemoguća misija. Sve stoji. Sezona radova polako prolazi , a sve stoji“, kaže izvor Vamedie.
Upravu su konačno napustili i revizori koji su dodatno u situaciji kakva je nastala kao što reče jedan od sagovornika „ dolivali ulje na vatru“.
„Ova  revizija, ništa nije bilo drugačije nego ranije, ali je situacija drugačija“, objašnjavaju oni.
Grad izvesno u septembru očekuje rebalns budžeta pa je za očekivati da analiza neizvršenih pozicija pokaže i veće viškove. Da li će grad u novonastaloj situaciji uspeti išta veće da uradi u ovoj godini ostaje veliko pitanje.
Do tada svako ima neku verziju priče srpske verzije prezumpcije nevinosti, koja samo u Srbiji glasi: „Svako je kriv dok se ne dokaže da je nevin!“

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.