OŠ“Desanka Maksimović“ prelazi na biomasu

imageOŠ „Desanka Maksimović“ u Valjevu biće prva škola koja će se u novoj grejnoj sezoni grejati na biomasu. Grad je u ovaj projekat uložio 17 miliona dinara sa PDV-om.

Čak pet škola u Valjevu nije na daljinskom sistemu grejanja i za njih svaka grejna sezona predstavlja pravu noćnu moru. Njihove kotlarnice s druge strane dodatno zagadjuju okolinu. “ Pa to jesu bili osnovni razlozi da polako krenemo u promene koje su neophodne. Nemoguće je da se uradimo odmah , a morao početi odnekud. Odlučili smo se da to bude Sedma škola. Oni će u potpunosti promeniti energent i za to je bilo neophodno ulaganje“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Promene koje se očekuju odneose se na uvodjenje bio mase kao novog energenta i za potpuno opremanje kotlarnice kako bi prelazak bio moguć grad je izdvojio 17 miliona dinara sa PDV-om.“Istraživanje koje smo napravili pokazuje da će se ulaganje isplatiti za četiri i po godine u potpunosti. Kotao ima garanciju na deset godina. Uvek na početku to budu veća ulaganja, ali kalkulacije koje smo dobili pokazuju da će za nekoliko godina biti potpuno isplative. Mnoga domaćinstva u Valjevu koja se samostaln greju na početku ulažu veliki novac da bi uveli grejanje i gledaju da to bude isplativo kroz nekoliko godina. Ne vidim zašto mi kao grad ne bismo tako razmišljali“, objašnjava Jeremić.

image Novu kotlarnicu opremiće preduzeće Energo net iz Novog Sada koje je bilo najpovoljniji ponudjač na tenderu.
„Ovo je nešto potpuno novo za nas i očekujemo povoljne rezulatate , sigurno će biti jeftinije nego do sada jer smo se grejali na lož ulje. Pored toga što će biti jeftinije biće i ekološki čistije i zdravije , sigurno će zagadjenje biti daleko manje“, kaže Nenad Mihailović direktor škole.
Ova škola inače ima 760 učenika.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.