U novoj školskoj godini obavezne uniforme

imageMinistar prosvete Mladen Šarčević je najavio da će uniforme biti obavezne za sve osnovne škole u Srbiji, napominjući da je za sada 50 odsto škola pristalo na tu preporuku ministarstva, a da će ostale morati da se priklone toj ideji. Roditelje u Valjevu još niko nije obavestio o tome.

Glasanje za i protiv uniformi u školama je završeno i mnogi su se izjasnili protiv , ali ipak više od 50% škola u Srbiji bilo je za uvodjenje školskih uniformi. „Ovde nije pitanje uniformi, već ukidanja socijalnih razlika među učenicima. Uniforme će šiti sve tekstilne škole u Srbiji i to za džabe, a škole će same kreirati svoj logo“, objasnio je Šarčević.
Razmišljanje na temu da bi kao nekad plave radničke kecelje mogle biti uvedene u škole ne stoji jer za sada niko decidno nije uredio kako
će izgledati nove školske uniforme , ali će škole o tome morati da počnu da razmišljaju već od septembra meseca. Ideja da se uvodjenjem uniformi prevazidju postojeće, a sve vidljivije socijalne razlike naišla je na odobravanje mnogih. Kako navodi ministarstvo prosvete ova mera neće biti obavezna apsolutno od prvog septembra , ali se od škola očekuje da u novoj školskoj godini uvedu uniforme.
Pojedfine škole i u Valjevu imale su glasanje o uniformamam , a roditelji tvrde da je do kraja ostalo nejasno šta uniforme zaista podrazumevaju i ko ih kupuje. Dilema roditelja zapravo se odnosi na to koji model uniformi će biti primenjen , odnosno da li će deca u zavisnosti od pola nositi košulje i pantalone odnosno suknje i košulje ili se pak radi o odredjenom modelu kecelja.
„Ja sam za uniforme jer su nam deca postala robovi garderobe već od prvog razreda škole , ali ne znam ako to budu košulje i pantalone kao u Engleskoj recimo, ja imam dva dečaka, ko će to da kupi jer jedan par nije dovoljan za celu školsku godinu. Iz škole nismo dobili nikakvo obaveštenje , a već je septembar tu . Nas svakako čeka kupovina garderobe za novu školsku godinu i ako se uvodfe uniforme onda neko nama to treba da kaže , a ne da čitamo u novinama“, kaže M. Simić, otac dva školarca.
Vamedia, nije uspela da dobije potvrdne odgovore od škola da su išta sa roditeljima na tu temu razgovarali, ali zato kažu ukoliko se potvrdi da je uniforma obavezna onda će svakako morati da obaveste roditelje.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.