Plaćen 1,7 miliona evra , a radio samo dva sata

imageNovi kotao u gradskoj Toplani posle pet godina konačno je stavljen u funkciju. Pored 1,7 miliona evra koliko je koštao kotao do sada je uloženo više od 11 miliona dinara kako bi bio stavljen u funkciju. Da li se iko u ovom gradu oseća odgovornim za kotao koji je stajao skoro 5 godina potpuno van funkcije?

Gradska Toplana trenutno greje 350 000 kvadrata u gradu , a kako se moglo čuti na sednici Skupštine namera je da se cena priključka i grejanja snizi kako bi se broj korisnika povećao , a Toplana grejala milion kvadrata, koliki su realni kapaciteti.
Toplana je svoj rad počela malim kotlom da bi 2012. godine bio kupljen novi kotao snage 50 megavata za šta je izdvojeno 1,7 miliona evra. Iako je kupovina kotla najavljena pompezno uz standardnu priču o proširenju mreže, pomenuti novi kotao sa dva gorionika u funkciju je stavljen tek ove zime. Glavni izvodjač novog kotla je bila firma „Kirka suri “ iz Beograda, koja je u međuvremu otišla u stečaj . Od tada do danas kotao je izašao iz garancije, a da praktično nije ni stavljen u funkciju.
Kako Vamedia saznaje proizvodjač gorionika na novom kotlu bila je firma Henvorti koja je imala nameru da u Beogradu otvori svoje predstavništvo , ali je od toga odustala, šta više odustala je od proizvodnje gorionika uopšte. Henvorti se više i ne bavi ovim poslom.
Grad Valjevo je 2015. godine opredelio još 9,5 miliona dinara kako bi novi kotao bio stavljen u funkciju i kako Vamedia saznaje kupljena je cirkulaciona pumpa , ali kotao nije pokrenut.
Gotovo za nepoverovati je činjenica da je Toplana za sve ove godine potpisala čak 17 aneksa sa izvodjačem, ali kotao nije radio. Na poslednjoj sednici Skupštine moglo se čuti da je novi kotao praktično radio samo dva sata.
Mali kotao u Toplani radio je sve ove godine, a grejanje je u proteklim godinama bivalo često u režimu samo dnevnog grejanja. Ove zime situacija je bila drugačija . Toplana greje stanove i poslovni prostor 24 sata dnevno. Za ovakav način rada i stabilno grejanje bilo je neophodno pokrenuti novi kotao. Toplana je kako bi novi kotao profunkcionisao uložila još oko 1,5 miliona dinara ..
Ostaje činjenica da upravo o tako velikom ulaganju kakvo je grad imao niko ne želi da snosi odgovornost.
Zašto je i iz kog razloga grad instalirao kotao koji nije imao svu potrebnu opremu i pet godina nije ozbiljnije pristupio rešavanju tog problema, pitanje je na koje će se teško dobiti odgovor. Možda je odgovor u činjenici da se često dobre namere u realizaciji izmene pa i da smo zato što se takve stvari često dešavaju skloni da na takve činjenice više ne obraćamo pažnju i smatramo ih normalnim.
Kako god to shvatali , ostaje činjenica da nije normalno da izdvojite 1,7 miliona evra za nešto što posle toga služi za ukras. Ako je već bio ukras onda je to bilo najskuplje kićenje ikada .
S.V

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.