118 stranaka u Srbiji

image=U Srbiji je nedavno registrovana još jedna politička stranka i to je 118 stranka po redu. U Srbiji nekad bilo 600 stranaka.

Ukoliko želite da osnujete stranku u Srbiji za to Vam je potrebno 10 000 potpisa , a nekada je za reistraciju bilo neophodno samo 100 potpisa. Zato ne treba da čudi da u je u našoj zemlji nakon uvodjenja višestranačja bilo registrovano čak 600 partja. Najveći broj zapravo nikada nije ni otišao dalje od registracije , a o bavljenju politikom nije bilo ni reči.
Sada zakon predvidja značajno veći broj potpisa i trenutno ih u Srbiji ima 118. Ipak jasno je da nisu sve aktivne i ne učestvuju u političkom životu.
Poslednja istraživanja pokazuju da samo par stranaka zaista može da predje cenzus od 5% i nadje se u parlamentu pa samim tim i da bude relevantan predstavnik jednog borja gradjana. Opozicione partije oštro su reagovale na istraživanje agencije Faktor plus tvrdeći da je istraživanje naručeno i plaćeno od strane vadajuće partije.
Ipak hteli da priznamo ili ne u SXrbiji je evidentno došlo do ukrupnjenja poitičke scene. Male partije još uvek preživaljavaju zahvaljujući koalicijama i zajedničkom sabiranju, a poslednji izbori pokazali su da ni pojedine tako formirane koalicije nisu mogle da uzmu značajno veći broj glasova gradjana.
Bilo kako bilo, podatak da je petostruko smanjen broj partija u Srbiji svakako govori o tome da su se za se ove godine dogodile ozbiljne promene, hteli mi to da priznamo ili ne.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.