Traže ulicu Draže Mihailovića

imageOrganizacija “Četnici Valjevo” ponovo traže da se nekoj od ulica u gradu dodeli ime Dragoljub Draža Mihailović. Ova organizacija I ranije je ponosila slične predloge , ali je predlog odbijen.

Valjevski “Četnici” zatražili su od komisije za dodelu naziva ulicama da jednoj od gradskih ulica dodele ime Dragoljuba Draže Mihailovića. U dopisu koji su uputili komisiji , a koji je potpisao kako stoji rezervni četnički major Ljubinko Andrić, se navodi da je đeneral Mihailović, pored odlikovanja srpske vojske i vojske Кraljevine Jugoslavije, nosilac najvišeg američkog odlikovanja – Ordena američke legije zasluga prvog stepena, koji mu je posthumno 1948. dodelio predsednik Hari Truman, kao i francuskog odlikovanja Ratni krst koje mu je 1943. uručio general Šarl de Gol. Đeneral Mihailović je sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima ispod Ravne Gore 1944. godine organizovao prihvat, smeštaj i evakuaciju 500 savezničkih, američkih pilota, zbog čega je i dobio pomenuto odlikovanje. Sve navedeno po njima je dovoljan razlog da jedna ulica u gradu ponese njegovo ime.
Gotovo identičan predlog ista komisija je I ranije odbijala kada je traženo da se Radnička ulica preimenuje po Mihailoviću ,ali je komisija imala obrazloženje da naziv Radnička ulica nema političkih konotacija i da grad Valjevo „nema ni ulicu sa imenom vođe pobedničkog pokreta u Drugom svetskom ratu, pa može i bez vođe četničkog”.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.