Šest fizičkih napada na novinare

imageUNS u saopštenju navodi da je u ovoj godini zabeleženo šest fizičkih napada na novinare i medijske radnike. Jedan od ovih šest slučajeva je i napad na ekipu  TVA plus iz Valjeva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) u svojoj bazi za ovu godinu evidentiralo je 38 pojedinačnih slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili UNS-u na različite napade i pritiske, ili su oni objavljeni u medijima. UNS je reagovao u 25 slučajeva. UNS je zabeležio šest fizičkih napada, od kojih su svi prijavljeni nadležnima ili oni po službenoj dužnosti vode istragu, kao i pet slučajeva verbalnih napada. U jedanaest slučajeva novinari i medijski radnici požalili su se UNS-u da im je onemogućen rad jer im nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, odnosno da prisustvuju događaju, naqvodi se u saopštenju.

U sedam slučajeva zabeležene su internet pretnje i pretnje iznesene preko štampanih materijala. Internet pretnje najčešće su upućivane preko društvene mreže Fejsbuk, a zabeleženo je i četiri slučaja obaranja ili hakovanja sajtova.
Druge vrste različitih pritisaka UNS je zabeležio u pet slučajeva.
Kada su u pitanju fizički napadi valjevska javnost bila je upoznata sa napadom na snimatelja i nivinara ekipe TVA plus u aprilu mesecu ove godine. Urednik TV Valjevo Plus Predraga Lučića i kamerman Vasilije Ristović u selu Prijezdić kod Valjeva otišli su u kamenolom kako bi snimili nastavak priče o kamenolomima u okolini Valjeva.
„Otišli smo u kamenolom sela Prijezdić, gde su nas napali sa svih strana. Skočili su na kamermana, pokidali kameru i skinuli akumulator sa nje. Kada sam se umešao, udarili su me pesnicom s leđa, bilo je psovki i pretnji. Bilo ih je petoro, šestoro“, rekao nam je tada kolega Lučić.
On je potvrdio, u razgovoru sa novinarima sajta UNS-a, da je u ovom slučaju pokrenut postupak.
“Javni tužilac je pozvao mene i kolegu 17. jula, kako bismo bili saslušani u svojstvu oštećenih lica. Postupak će biti nastavljen od septembra“, rekao je Lučić.

U daljem saopštenju UNS navodi da napadači koji su  u januaru pretukli snimatelja turske novinske agencije Anadolija Nihada Ibrahimkadića u blizini železničke stanice u Beogradu, kako za UNS kaže Ibrahimkadić, još uvek nisu identifikovani.
„U febuaru sam se sastao sa inspektorima, kada sam bio na kontroli zbog povreda koje sam zadobio u ovom incidentu. Rekli su mi da je istraga još u toku. Nakon toga niko me nije kontaktirao“, kaže Ibrahimkadić.
Krajem maja, na dan inauguracije Aleksandra Vučića na mesto predsednika Srbije, nepoznate osobe za koje se pretpostavlja da su obezbeđivali skup, fizički su udaljile novinarku „Danasa“ Lidiju Valtner i fotoreportera Milutina Markovića, povremenog saradnika Tanjuga, sa mesta događaja ispred Skupštine Srbije.
Prema javno dostupnim informacijama, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je od MUP-a, u junu ove godine, zatražilo da prikupi obaveštenja o napadima na novinare i medijske radnike na dan inauguracije.
U maju ove godine pretučena je doskorašnja novinarka i urednica prištinskog lista „Zeri“ Arbana Džara. Fotoreporter Srpskog telegrafa Milan Lučić prijavio je u junu da ga je fizički napao i naneo mu telesne povrede pevač Aleksandar Vuksanović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.