Ljubin atelje na spratu Galerije

imagePovodom obeležavanja godišnjice od smrti Ljube Popovića na spratu Moderne galerije prikazana svojevrsna postavka Ljubinih ličnih predmeta.

Na dan smrti velikog slikara Ljube Popovića u Modernoj galeriji svi posetioci su mogli da prisustvuju izložbi Ljubinih stvari. „Osnovna ideja nam je bila da se sačuva bogata Ljubina biblioteka što mu je bilo izuzetno važno, jer se često pitao šta će biti sa njom i želeo je da za njegove knjige postoji lepo i sigurno mesto. Posebno mesto zauzimaju knjige iz detinjstva koje su mu poklonili roditelji sa posvetama, poput „sinu Ljubi od mame za materice“. Tu su i stripovi, publikacije, časopisi, sve ono što je bilo u pariskom ateljeu i što je čitao u pauzama stvaranja“, kaže Slavica Batos, koja je prethodnih sedam dana brižljivo pripremala postavku na spratu Moderne galerije.

image Na spratu galerije sada se mogu videti njegov originalni sto sa telefonom i čuvenom crnom jaknom na stolici , knjige, stripovi, praktično sve što je činilo ambijent njegovog ateljea u Parizu. Posebnu vrednost postavke čine dve nedovršene umetnikove slike, a Ljubina supruga objašnjava da je, neposredno pre nego što se razboleo, on simultano radio na četiri nova dela.
„Dve slike su sada ovde, druge dve su ostale u Parizu, ali će naknadno biti prikazane. Ovo definitivno nije stalna postavka, sledeća može biti biografska ili možda postavka posvećena stripu kojeg je Ljuba obožavao. Dobili smo jedan mali, intimni prostor u kojem može da se prikaže sve što ne može u velikim galerijama, tako da će se nove ideje svakako roditi“ kaže Slavica Batos.
Otvaranju ove izložbe prisustvovala je kompletna Ljubina porodica pa i unuci, ali i brojni prijatelji i poštovaoci njegovog dela.

image Direktor Galerije Vojislav Jovanović podseća da se u przemlju i daqlje nalazi izložba Ljubinih slika koju je do sada videlo 12 000 posetilaca.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.