Nova školska godina počinje štrajkom

imagePrvi septembar ponovo će obeležiti štrajk prosvetara. Članovi Unije sinadikata prosvetnih radnika u petak će održati simbolično okupljanje ispred zgrade ŠU u Valjevu.

Članovi ovog sindikata će ispred zgrade ŠU pročitati zahteve za objašnjenjem o zaustavljanju donošenja zakona o osnovnom i opštem obrazovanju, predstavljanje nacrta zakona o javnim službama i kao treći zahtev jeste povećanje niskih zarada.

Vesna Andrić predsednik ogranka USPR u Valjevu kaže da je nejasno zašto je zakon zaustavljen, a doneta odluka o javnim službama. “ Planirali su zakon o budžetskim korisnicima, a ispada da su to korisnici u nekoliko kategorija, ali ne i prosveta . Mi smo uspeli da taj zakon ide na javnu raspravu i biće donet na jesen. Taj zakon ipak nije uskladjen sa kolektivnim ugovorom i nepovoljan je za nas. Sve što smo uspeli da postignemo do sada ovaj zakon negira. Ne želimo da se zakon usvoji jer poništava naš rad do sada,“izjavila je Andrić medijima.

Štrajk članova ovog sindikata odvijaće se tako što će časovi trajati 30 minuta, a prvog dana škole okupiće se ispred zgrade ŠU u podne.U školama nisu svi zaposleni članovi ovog sindikata pa se opet možda može očekivati zbrka oko dužine trajanja časa.

Godinama već deca u Srbiji već na početku školovanja nauče šta je štrajk za koji prosvetari kažu da im je jedini preostali način borbe. Ipak zanimljivo je da štrajka nije bilo u protekla dva letnja meseca već da se odvija baš prvog septembra kad deca kreću u školu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da štete od štrajka neće biti jer se radi o prvom radnom danu, a već je poznato da njegov prethodnik na tom mestu nije mnogo obraćao pažnju na stalne štrajkove. Već po prvim izjavama ministra po ovom pitanju može se zaključiti da ni njegov stav nije daleko.
Dok roditelji ovih dana izdvajaju ogromne sume novca za udžbenike u okviru besplatnog obrazovanja, njih niko ne pita ništa o štrajku. Ponajmanje neko pita decu koja se u ovakvim slučajevima svakog prvog septembra izgleda koriste kao orudje za postizanje odredjenih ciljeva, jer jedino se tako može razumeti činjenica da štrajk u prosveti nikada nije zabeležen od maja do septembra niti u januaru za vreme dečijeg raspusta niti u aprilu za vreme dečijeg raspusta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.