“Ljubav i moda na valjevski način”

imageIstorijski arhiv Valjeva organizuje multimedijalnu izložbu u okviru Tešnjarskih 2017.god. u petak 4. avg. – 21 h 30min- klub bašta "Teslavizija" Vojvode Mišića 22-24 ( prolaz od "Tre merli Obnice” do Erozije ).

Kultni film " Ljubav i moda " Ljubomira Radičevića iz 1960. godine pažnju je privukao glavnom glumicom Bebom Lončar, vespom, porukom filma "da je važno imati svetle ciljeve i boriti se znanjem i šarmom za njihovo ostvarenje" . . . Šlageri kao sinonim za opšte omiljenu pesmu za ples, komponovani za potrebe filma daju posebnu notu. Lepota i lakoća življenja su zarazni i lako se prenose. Jugoslavija, Beograd i Valjevo su živeli sinhrono. Valjevo je još od pedesetih godina imalo matinea na kojima je ples bio neprikosnoven. Početak sedme decenije 20. veka svakom godinom je dodavao novi sadržaj LJUBAVI I MODI. Viorili su se uštirkani žiponi, baletanke su pravile piruete, cigara pantalonice su olakšavale vožnju na motoru, konjski repovi osvetljavali su nasmejana lica i oči pune žudnje za zabavom i plesom. Momci su bili svedenog kolorita i ponašanja, po ugledu na Bitlse ili Rolingstonse. Odela olakšana savremenim dizajnom, sa obaveznom tankom kravatom, pogled a la Džejms Din, naklon pri pozivu na ples… Druženje, drugarstvo, zajedništvo. Sport, ples i škola, da bi dobili dozvolu za izlazak, bili su životni postulati generacije rođene pred, tokom i po završetku II Svetskog rata. Šezdesete godine su mladost te generacije i oni su se trudili da je što sadržajnije prožive. To je vreme kada je bilo prestižno imati fotoaparat
" Lajku " , u kožnoj futroli, sa tankim kaišem oko vrata i ovekovečiti svaki , pre svega, grupni trenutak u prirodi, Valjevu ispred kultnih mesta ili enterijera gde su se družili. O tome svedoče fotografije iz porodičnih arhiva. One su priča kako je Valjevo živelo svoje mladalačke snove.Branislava, Milorad, Nada, Kele, Olivera, Danica,Antonije, Đule, Gordana, Laća, Krca, Dule, Voja, Neša, Tanja, Đule,Staniša, Gojko, Bane, Vladimir,Momčilo, Ljuba, Natalija, Pera, Gile, Vlada, Boban, Dana, Brana i Zoja i mnogi drugi , ostavili su trag LJUBAVI I DRUGARSTVA U VALJEVU. Moderno je bilo dati lični doprinos opštem dobru. Istorijski Arhiv Valjeva na osnovu Zakona o kulturnim dobrima sarađuje sa imaocima i stvaraocima arhivske građe u privatnom vlasništvu. Slobodan Đukić, Pera Vojić, Brana i Zoja Ristović su svojim porodičnim arhivama sačuvali i prikazali život svoje generacije, Valjeva koje plesom, motorom i knjigom u ljubavi i drugarstvu ulazi u svoj uspon.
Njihovi potomci imaju putokaz kvalitetnog življenja, koji je ovom lepotom olakšavao svakodnevne životne obaveze odgajanja dece, izvršavanje poslovnih zadataka i svega što čini realan život. Arhivsku građu, porodice Slobodana-Bobana-Pere i Svetlane Petronić, koja se odnosi na život njihove školske generacije Gimnazije Valjeva, maturanata 1966.god ,oni su digitalizovali 2008.godine. To je vredan dokument života mladosti Valjeva šezdesetih.

Autori izložbe :

Arhivisti Istorijskog Arhiva Valjeva – Zorica Jeremić Šević i Vladimir Damnjanović
Elektronska i prostorna podrška – gospodin Ivanović Bogdan Boca vlasnik "TESLAVIZIJE" i sin mu Rade.
Muzičko plesna podrška – Plesni klub "Teslavizija" Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.