Konačno pomak u rešavanju problema

imageO načinu sanacije Ulice Kneza Jovice odlučiće Zavod za zaštitu spomenika Beograd. „ Ministarstvo kulture nam je zaista pomoglo da se pomerimo sa mrtve tačke po pitanju pomenute ulice“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Duže od tri godine traje borba stanara Ulice Kneza Jovice kako bi se njihova ulica i rupe koje su se u njoj pojavile sanirale. „ Problem je eskalirao i traje duži niz godina jer je u njega jednostavno bilo upleteno uvek više nivoa vlasti i više institucija i republičkih i lokalnih. S druge strane činjenica je da problem mora da se rešava u sadejstvu svih, ali do sada to nije išlo od ruke. Imali smo sastanak u ministarstvu kulture koji su zaista vrlo brzo reagovali i oni su bili posrednici izmedju nas i oba Zavoda i republičkog i ovdašnjeg regionalnog. Na sasatnku je dogovoreno da ovo radimo u dve faze. Prva faza je hitna faza sanacije, što znači da se saniraju ove rupe. Način na koji će biti sanirane biće donet danas“, kaže zamenik Dragan Jeremić koji se u pomenutoj ulici sastao ne samo sa novinarima povodom ovog problema već sa samim gradjanima koji žive u Ulici Kneza Jovice.
U okviru jednog modela predvidjeno je da ulica bude otkopana, da se iz unutrašnjosti uklone prepreke i uradi ploča iznad kako bi voda u unutrašnjosti mogla nesmetano da prolazi. Po Jeremićevim rečima drugi način podrazumeva da se iznova zida sve što je unutra porušeno, a tek potom iznad ulica zatvori. „To zidanje, ako se za to Zavod odluči trajaće malo duže i malo je skuplje i po nama je nepotrebno jer ta druga faza znači zapravo rušenje kompletne ulice, potpuna rekonstrukcija kanalizacije. To znači da Zavod mora da uradi uslove i da na osnovu toga onda uradimo projekat. taj način po našoj proceni trajaće najmanje godinu dana. Ova ulica zahteva izgradnju tog feklanog kolektora i potom popločavanje“, navodi Jeremić.

image Na istom sastanku u ministarstvu kulture grad je zatražio i da se skine stepen zaštite sa poprečnih ulica u Tešnjaru. „ Ne vidimo zašto bi ulice kao što je Milovana Glišića, Hadži Ruvimova recimo bile pod zaštitom, a da s druge strane očito neki delovi Tešnjara nisu pod zaštitom. Meni zaista nije jasno kako su tu ozidane neke zgrade koje ne samo da ne pripadaju periodu Tešnjara nego su posve nelegalne. Ja imam običaj da pojedine džepove Tešnjara nazovem i favelama zato što se unutra nalazi niz nelegalnih objekata koji su postavljeni bez ikakvog reda i smisla. Divlja gradnja je tu eskalirala i izgleda da to niko ne kontroliše. Mi kao grad nemamo nadležnosti u tom delu grada to rade republičke inspekcije. Ali možete da prošetate pa i da se sami uverite kako to nadziru“, kaže Jeremić.
On navodi da će po svemu sudeći morati da bude uključena Vlada Srbije kako bi se zona zaštite smanjila. „ U ministarstvu su zaista bili na našoj strani u traženju rešenja. Mi hitnu sanaciju finansiramo i novac za to postoji. Ostaje na njima da izaberu kako hoće da to uradimo. Napravili smo već upite medju izvodjačima da vidimo kako se to realizuje da budemo i sa te strane informisani. Oni sad treba da se izjasne kako bismo što pre to uradili. Mi neka rešenja imamo, ali pošto ne zavisi od nas ne mogu da kažem kada će radovi početi. U drugoj fazi grad će finansirati projekat. Šta god da oni napišu kao uslove mi ćemo tako uraditi i priojekat će biti takav. Ali radove teško da možemo sami da izvedemo“, navodi Jeremić.
U razgovoru sa novinarima Jeremić je pojasnio i da je do sada dok se u priču nije umešalo ministarstvo Zavod bio potpuno zatvoren za grad, bez ikakve želje da se saradjuje i pronadje rešenje. „ Ja sam ovde došao i prvog dana pre nekoliko godina kada su se rupe otvorile. Ja razumem ove ljude ovde . Pa nisu oni iz besa izašli na ulicu već jer ih je muka naterala. Ali gde god se upetlja više organa i nivoa vlasti tu su problemi. Konačno sada zahvaljujući ministarstvu ima pomaka“, zaključio je Jeremić.
U više ranijih izjava moglo se čuti da je grad u više navrata kontaktirao republički Zavod za zaštitu spomenika kulture , ali bez iznalaženja rešenja. Za to vreme gradjani koji žive u ovoj ulici praktično su morali da svoj način života prilagode situaciji u kojoj je svako kretanje praktično rizično. U poslednjem susretu sa novinarima meštani su istakli kao poseban problem činjenicu da dolazi sezona ogreva, a da u ulicu kamion ne može da udje, što ima stvara dodatne probleme.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.