Novi predmeti za petake

imageŠkolarce u novoj školskoj godini očekuju četiri raspusta uz niz novina koje je za novu školsku godinu pripremilo ministarstvo prosvete , počev od izmena u programu nastave do vrednovanja rada škola.

Po ugledu na prethodnu godinu školarci će u školskoj 2017/18 godini imati četiri raspusta: letnji , zimski , prolećni i jesenji. Jesenji je 9. i 10. novembra, zimski će se odvijati u dva dela od 3. do 8. januara, a drugi deo od 1. do 9. februara stim da deca kreću u školu 12 februara, ponedeljak. Prolećni raspust je od 2. do 9. aprila, a letnji za srednje škole od 22. juna do 31. avgusta, za učenike osnovnih škola od prvog do sedmog razreda od 15. juna  do 31. avgusta , dok za svršene osnovce raspust počinje onog trenutka kada završe obaveze oko polaganja završnog ispita. Probni završni ispit po usvojenom školskom kalendaru biće održan 13. i 14. aprila 2018, a završni ispiti 18. , 19. i 20. juna.
Novi nastavni plan i program očekuje učenike petog razreda osnovnih škola. „ Novine su tri nova nastavna predmeta:  tehnika i tehnologija, informatika i računarstvo koji je sada u statusu obaveznog predmeta i fizičko i zdravstveno vaspitanje. Ovi predmeti menjaju neke od dosadašnjih i prošireni su. Tehnika i tehnologija ima za cilj da se kod dece stvore znanja i veštine iz ovih oblasti kako bi se uticalo na razvoj preduzimljivosti, a u okviru ovog predmeta izučavaće se nekoliko tema.  Fizičko i zdravstveno vaspitanje će biti zastupljeno sa dva časa nedeljno, a obavezne fizičke aktivnosti sa časom i po.  Sve škole u Srbiji će biti potpuno iste sa predmetom fizičko i zdravstveno vaspitanje, a razlikovaće se po fizičkim aktivnostima u jendom delu. Neće se razlikovati u delu obaveznog sadržaja mali fudbal 18 časova i kondiciono trčanje u trajanjeu od najmanje 20 min. Škole će se razlikovati po preporučenim sadržajima koje usvaja stručno veće škole  i koje će zavisiti od škole i njenih resursa. Za nastavnike je već napravljen raspored obuke u koji su uključeni i lekari. Informatika je od sada obavezan predmet , nije dakle više  kao ranije“, objasnila je načelnica ŠU Zorica Jocić koja tvrdi da je program orijentisan na ishode odnosno rezultate učenika, tačnije šta učenik treba da zna nakon nekog perioda. Iz cilja učenja izvode se ishodi koji se operacionalizuju na tri nivoa , prvi kada samo jedan deo učenika samo može da dostigne, drugi kada polovina učenika to može i treći kada svi učenici mogu da dostignu odredjeni nivo znanja. „ Konkretno kod fizičkog vaspitanja dete se neće porediti sa drugom decom nego sa svojim početnim znanjem.  Cilj u svim predmetima je da se sve pomera sa znanja radi ocene na sticanje znanja radi primene. Znanja se stiču u kontinuitetu , trajnija su i jasno se vidi njihova primena u životu“, kaže Jocić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.