Ubacili ćebe u šaht, polomili ventile u crpnoj stanici

imageValjevski Vodovod muku muči sa onima koji obijaju crpne stanice, presecaju cevi, lome ventile, a zabeležen je I slučaj ubacivanja ćebeta u kanalizacioni odvod. Zbog svih ovih stvari dešava se da pojedina sela ostanu bez vode I po nekoliko dana.

Meštani Kovačice zatražili su od Vamedie odgovor na pitanje zašto u vrelim letnjim danima u jednom trenutku osam dana nisu imali vode. Direktor Vodovoda Djordje Milanović kaže da je u pitanju jedna vrsta tako reći diverzije. „ To je crpna stanica Prskavac 1, na vode nije biklo sve dok nnismo rešili problem. Neko je obio crpnu stanicu na Gradcu. Do te crpne stanice3 morate pešice da dodjete nije dakle pristupačna . Ona izbacuje vodu 200 metara naviše do rezervoara i odatle su još tri crpne stanice zadužene za snabdevanje vodom ostalih sela. Neko je razvalio prozor , ušao unutra i odvrnuo pumpe. Kada je to uradio , voda se vratila sa te kote od 200 metara i potopila celu crpnu stanicu. Tu ima struje pa su pumpe izgorele i automatski su svi ostali bez vode.Ceo Prskavac je bio bez vode. Reagovali smo najbrže moguće kako bi ponovo osposobili sistem vodosnabdevanja”, kaže Milanović navodeći da će prikupljeni podaci i zapisnici o zatečenom stanju tada, biti predati policiji.
Stalno presecanje cevovoda i preusmeravanje vode naročito je izraženo na vodovodu Kukalj. Pomenuti cevovod u najvećoj meri radili su meštani pa im je kaže Milanović poznato kuda su cevi prošle. Cevi su inače polagane i kroz privatne parcele , obale i u slučaju takvih diverzija nije lako otkriti gde je došlo do presecanja cevi. „ To je postalo uobičajeno da preusmeravaju vodu na svoju stranu , da u crpnim stanicama pokušavaju da regulišu ventilima snabdevanje vode , a nije retko da lome ventile ili ih odnose nakon što preusmere vodu. Onda se logično meštani bune”, kaže Milanović.
U samom gradu zabeleženo je ubacivanje ćebeta u kanalizciju  čime je praktično u jednom trenutku protok fekalne vode prema fabirci za preradu otpadnih voda zaustavljen. „Da , ubacili su ćebe unutra. To ćebe je jedno vreme nošeno vodom, ali na ukrštnju cevi je blokiralo dalji protok. To ćebe je jedino moglo biti ubačeno kroz šaht. Po zakonu mi ne možemo  da  zavarimo šahte”, objašnjava direktor Vodovoda.
Pravo iznenadjenje prošle zime bila je velika i neubičajena potrošnja vode u gradu. Razlog tome ponovo je ljudski faktor. „ Na Jadru su odvrnuti ventili i voda je odlazila u Kolubaru. To je trajalo dok nismo uočili preveliku potrošnju. To mora da ipak mislim uradi neko ko se razume u te stvari i ko pre svega poznaje sistem, zna gde se šta nalazi. Mi  evidentiramo svaki slučaj i najpre ovaj poslednji za koji ste me pitali vezan za Prskavac biće predat policiji. Takve stvari se dešavaju godinama, nažalost mi nemamo toliko ljudi da imamo čuvare u svakoj crpnoj stanici, njih ima previše za nadzor”, zaključuje Milanović.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.