Sija noću, ali i danju

imageOd 11 000 svetiljki samo do 2000 se nalazi na daljinskom sistemu ED, sve ostale regulišu tzv astronomski satovi. Grad na godišnjem nivou izdvaja do 50 miliona dinara za struju koju troši ulična rasveta.

U Valjevu nije retkost da u prepodnevnim satima ulične svetiljke u nekiom delu grada budu popaljene. Kako Vamedia saznaje razlog tome jeste upravo kvar na uredjaju u trafostanici koji još nazivaju astronomski sat, koji reguliše paljenje i gašenje rasvete.  Vrlo često upravo zbog kvara na pomenutim uredjajima dolazi i do kasnog paljenja rasvete. U Valjevu, može se slobodno reći, ništa nije na daljinskom sistemu uprsavljanja jer se malo više od 1000 svetiljki nalazi na sistemu ED dok je sve ostalo van tog sistema. Po saznanjima Vamedie problem često stvara i RTK uredjaj  koji ED koristi za paljenje rasvete jer je u upotrebi još od sedamdesetih godina pa je i on pri kraju svog radnog veka.
U Upravi navode da se krenulo sa zamenom astronomskih časovnika kako bi se  izbegle situacije kada rasveta ostaje upsaljena duže ili se ne upali na vreme. Za prelazak na daljinski sistem gradu treba mnogo novca i izvesno takvo rešenje moraće da sačeka neka bolja vremena. Projekat daljinske  kontrole rasvete  svojevremeno je češka Vlada poklonila Valjevu, ali za njegovu implementaciju nema novca. Preduslov je kako  kažu, da sistem bude  
Potpuno stabilan i uredjen. Rešenje je svojevremeno traženo u privatno javnom partnerstvu, ali kako tada sam sistem privatno javnog partnerstva nije bio dobro definisan ulasdkom u pravne zavrzalme odustalo se od ove namere.
Ipak 50 miliona na godišnjem nivou nije malo novca pa se svaki prekovremeni rad svetiljki smatra rasipanjem sredstava.
U samom gradu još postoje manje uličice u kojima nema rasvete , a razlog je kažu u tome što se grad oslanja na distributivnu mrežu ED, a oni uglavnom imaju problem da stubovi nisu zamenjeni i treba da se menjaju, da se nalaze duboko van ulice u privatnim parcelama , a sama ED nema dovoljno ljudstva da brzo takve probleme rešava što uvodjenje javne rasvete u male uličice praktično usporava.
U rekonstruisanom delu  Dušanove  ulice postavljena je LED  rasveta koja treba da napravi uštedu, ipak podaci o uštedi još uvek ne postoje jer uredjaji koji prate ovaj sistem još uvek nisu isporučeni niti instalirani.  
Rešenje za uštedu jeste prelazak na LED rasvetu , ali ovaj oblik rasvete zahteva ogromna početna ulaganja s oobzirom da se 11 000 svetiljki nalazi u sistemu.
Značajne uštede sa LED rasvetom
Halogene svetiljke oslobadjaju značajnu količinu toplote. Njihova efikasnost iznosi manje od 30% jer preko 70% utrošene energije odlazi na toplotnu energiju koju emituju prilikom rada.Nasuprot njima, LED sijalice su energetski efikasne jer preko 80% utrošene energije pretvaraju u osvetljenje zato što nemaju pokretne delove odnosno sijalična vlakna. Zbog toga su i izuzetno trajne. Prosečno trajanje LED GU-10 sijalice, ekvivalentne snage od 50w, je oko 25 godina (s prosečnom dnevnom upotrebom od oko četiri sata). Vek trajanja halogene sijalice iste snage je nekoliko meseci.
S.V.
 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.