Podneta žalba Apelacionom sudu u Beogradu

imageViše javno tužilaštvo u Valjevu žalilo se na odluku valjevskog suda kojom je krajem krajem aprila rehabilitovan nekadašnji komandant Gorske garde Кraljevske vojske u otadžbini Nikola Кalabića.Žalba je podneta Apelacionom sudu u Beogradu.

Portparol tog suda Mirjana Piljić rekla je danas Tanjugu da je žalba stigla u sud 11. jula i da će u narednom periodu biti zakazana sednica veća na kojoj će biti razmatrana žalba tužilaštva na prvostepenu odluku.

Rešenjem Višeg suda u Valjevu, usvojen je zahtev porodice za rehabilitaciju Кalabića, na osnovu koje se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja o Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava. Na osnovu odluke Кalabić se smatra neosuđivanim.

Zahtev za rehabilitaciju Кalabića podnela je njegova unuka Vesna Кalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Кalabić oglašen za narodnog neprijatelja konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogodišnjeg postupka po zahtevu za rehabilitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati.

Кalabić je inače 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su preneli da je Кalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Кalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva. (Tanjug)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.