Gradnja mini elektrane u kompleksu brane Rovni

imageGrad Valjevo dao je saglasnost I parcelu, u okviru akumulacije Stubo Rovni , EPS-u za izgradnju mini elektrane u prostoru brane. Izgradnja ove elektrane bila je predvidjena još 2010 godine. Za sada čeka podbranski deo , a za cevovod se traže sredstva.

Nakon punjenja brane što se može smatrati osnovnim delom rada na izgradnji hidroakulaije stvoreni su uslovi za uredjenje podbranskog dela, izgradnju mini elektrane I nastavak izfgradnje cevovoda pijaće vode. Za završne radove na samoj akumulaciji I izgradnju puta do Poćute preko reke Sušice, Republika Srbija je izdvojila 130 miliona dinara za ovu I predvidela izdvajanje u istom iznosu I za sledeću godinu.
Istovremeno Grad Valjevo je pre samo nekoliko dana dao saglasnost EPS-u za izgradnju mini elektrane , a na sonovu sporazuma potpisanog izmedju JP Kolubara I EPS-a iz 2010. Godine kada je EPS u izgradnju brane uložio 320 miliona dinara obavezujući JP Kolubaru da omogući izgradnju iste u kompleksu brane. Predvidjena mini elektrana treba da bude snage 1,2 megavata, čime Valjevo dobija još jedan izvor električne energije.
Kada je u pitanju nastavak izgradnje cevovoda za preostalu projektnu dokumentaciju neophodno je oko 40 miliona dinara dok preostala izgradnja cevovoda treba da košta od 5 do 6 miliona evra. Projekat cevovoda postoji do Mionice , a kako Vamedia saznaje JP Kolubara na putu je da postigne dogovore kojima bi nastavak izgradnje bio nastavljen.

image Sam sistem brane trebalo bi da omogući razvoj turizma i organske poljoprivredne proizvodnje , a projekat podbranskog dela postoji. Kako je ranije najavljeno da bi se započelo sa realizacijom podbranskog dela koji uključuje manja jezera I akva park neophodno je da budu uklonjene radničke barake koje se I dalje nalaze na predmetnom prostoru, a čije uklanjanje zavisi od republike Srbije odnosno od procene države da je ciljani projekat u potpunosti realizovan. Uklanjanjem radničkih baraka biće raspoloživo za realizaciju ovog projekta oko 4,5 ha zemlje.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.