Štrajk u Gorenju nastavljen do ponedeljka

imageOko 700 proizvodnih radnika Gorenja odlučilo je da ne prihvati predlog rukovodstva fabrike i štrajk nastavi. Kako Vamedia saznaje, s obzirom da štrajk nije bio najavljen vrlo je moguće da će zaposleni raditi u ponedeljak. Istovremeno pregovori sa rukovodstvom će biti nastavljeni.

Ovog prepodneva rukovodstvo fabrike obratilo se zaposlenima u Gorenju ponudivši im jednokratnu mesečnu nadoknadu za prošli mesec u iznosu od 3000 dinara, povećanje toplog obroka za 2 000 dinara i povećanje zarade linearno počev od 2000 dinara za najniže zarade do 400 dinara za zarade izmedju 30 000 i 40 000 dinara. Zaposleni nisu prihvatili ovaj predlog rukovodstva  pa je doneta odluka da će praktično nastaviti štrajk. Po saznanjima Vamedie danas i sutra proizvodnja neće raditi, a po svemu sudeći postoji mogućnost da radnici rade u ponedeljak , a potom u zavisnosti od nastavka pregovora ili nastave štrajk ili u slučaju postizanja dogovora isti i prekinu.
Tokom prepodneva predstavnici zaposlenih razgovarali su i sa gradskim rukovodstvom gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem i zamenikom Draganom Jeremićem.
„ Razgovor je bio zaista konstruktivan i mi smo rekli svoje stavove koji su najkraće rečeno razumevanje za zahteve radnika . Svaki zahtev koji se odnosi na poboljšanje životnih uslova ima našu podršku.Najbitnije istaknuto u tim razgovorima jeste dsa oni traže povećanje zarade u visini od 5000 dinara za 850 zaposlenih. To su lični dohodci inače u visini 27000 i 28 000 dinara. To je osnovni zahtev , drugi je za poboljšanje uslova rada  gde su nam rekli da temperatura u halama leti dostiže 40 stepeni , a da je zimi jako hladno. Rukovodstvo Gorenja nas uverava da su već nabavili klima uredjaje i da će taj problem biti rešen. Videćemo šta će biti. Ja sam rekao i da moramo imati u vidu da je Gorenje jako bitno za Valjevo i da zapošljava 1400 ljudi i da se zaposleni za svoje zahteve moraju boriti u skladu sa Zakonom i prvilima sindikalne borbe“, kaže Gvozdenović za Vamediu. On dodaje da je stav gradskog rukovodstva takav da je bolje i da deset dana traju pregovori i razgovori izmedju rukovodtsva i zaposlih , a da se dodje do dobrog i zadovoljavajućeg rešenja nego da nastane šteta i po obe strane , ali i grad Valjevo.

 

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.