Novi program, novi pogoni i rekordi

imageHK Krušik beleži uspehe kakvi nisu vidjeni u poslednjih deset i više godina. Nakon potpunog pada u vreme bombardovanja, Krušik danas ima stabilan izvozni program i zapošljava 2639 zaposlenih.

Da bi Krušik, koji je svojevremeno izgradio Valjevo mogao da ponovo stane na noge, mnogi nisu verovali, ali se to upravo dogodilo. Proširen i povećan proizvodni program izložen  na ajmu naoružanja privukao je pažnju posetilaca. Direktor HK Krušik Mladen Petković kaže da je Krušik zadržao deo starog programa proizvodnje , ali i inoviraqo novi.
„Raketa dometa 285 kilometara za „Šumadiju“ je naše delo. Kao i rakete „Plamen“ 122 i 128 milimetara za višecevni bacač „Morava“. Pored proizvoda iz minobacačkog programa po kome je „Krušik“ poznat širom sveta, sada imamo i potpuino nove proizvode iz raketnog programa. Pored pomenutih, tu si i raketa GRAD produženog dometa do 40 kilometara, modernizovanu raketu „Oganj“, modernizovanu vođenu „Maljutku“ sa tandemkumulativnom i termobaričnom glavom, a počeli smo proizvodnju i artiljerijskog projektila 155 milimetara za „Noru“. Do kraja ove godine očekujemo početak i serijske proizvodnje rakete vazduh-zemlja S-8“, rekao je Petković novinarima.
Da krušik polako ali sigurno zauzima lidersku poziciju u odbrambenoj industriji svedoči i podatak da više od 70 zemalja kupuje Krušikove proizvode, a medju kupcima su SAD, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.
Sklopljeni ugobvori garantuju uposlenost  Krušiku čak I 2019. godine, a director tvrdi das u rekordi mogući I ostvarivi.”Lane smo imali izvoz od 50 miliona dolara, ali s obzirom na ugovorene ovogodišnje poslove, očekujemo da ostvareni rezultat bude najbolji u celoj istoriji “Krušika”. Fabrika je 80-tih godina prošlog veka, u vreme najveće ekspanzije, imala izvoz od 76 miliona dolara, ali je tada u njoj radilo 9.000 ljudi. Mi planiramo da sa više od 2.500 zaposlenih dostignemo 80 miliona dolara i tako realizujemo najveći izvoz u istoriji kompanije”, objašnjava Petković.

image Pored proširenja proizvodnog asortimana Krušik sada ima I nove pogone raketnih motora I Kapislanu . Zanimljiv je podatak da je proizvodnja raketnih motora jedina tog tipa u Srbiji, a sam pogon je vredan 9,4 miliona evra. Slično je I sa Kapislanom ukojoj će se raditi domaće kapisle za streljačku municiju tipa „bokser“.
U krušiku je nekada , bar u trenutku bombardovanja bilo zaposleno blizu deset hiljada ljudi, a zatim se priča svela na jedva hiljadu pri čemu je težište bilo na administraciji. Sada je situacija i po tom pitanju promenjena pa Krušik trenutno zapošljava 2639 ljudi.
Interesovanje za posao u ovoj fabrici u kojoj je prosečna zarada u visini od 49 000 dinara više je nego evidentno jer kako kažu na samo jedno radno mesto konkuriše i po deset osoba. Krušiku po rečima direktora trebaju elektroinženjeri , mašinski inženjeri, operateri na CNC mašinama.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.