Mašinsko učenje

      Нема коментара на Mašinsko učenje

imageMašina služi čoveku, a čovek je taj koji joj mora dati zadatak i ujedno je naučiti kako da dobijeni zadatak reši. U IS Petnica na projektima učenja mašina pod budnim okom Mjkrosofta, našlo se 25 studenata iz Srbije i okolnih zemalja.

Već tri godine u IS Petnica Majkrosoft obučava studente kako da nauče mašinu da izvrši odredjeni zadatak. Za njihovgu školu i ove godine prijavilo se više od 300 zainteresovanih studenata , ali je izabrano samo 25. Oni uče mašinu da sleti na Mesec, ali i da izvrši odredjene operacije u industriji.“ Mašinsko učenje je skup tehnika programiranja koje računarima omogućuju da izvlače pravilnosti iz postojećih podataka, na osnovu čega prave složene programe pomoću kojih potom sami mogu da zaključuju i vrše predviđanja nad potpuno novim podacima. Drugačije rečeno, ljudi uče mašinu, a onda mašina zadate probleme rešava brže i tačnije od čoveka. Ova grana programiranja se sve više koristi u industriji, a program koji je nama omogućen u Petnici je sjajan, jer ga mogu naučiti i oni koji nisu imali nikakvo predznanje o mašinskom učenju“, objašnjavaju studenti iz Niša i Zagreba.
Prepoznavanje stranog jezika na osnovu teksta, crta lica samo je jedan od zadataka kojie rešavju polaznici ove škole.
Anja Conaf iz Beograda, na primer, trebala je mašinu da „nauči“ da klasifikuje trodimenzionalne objekte.
„ Metod je da se gomila podataka o 3D objektima unosi u računar i bukvalno tako se računar uči i trenira da neki novi objekat prepozna. Pored samog programa rada, oduševilo me je to što je u Istraživačkoj stanici moguće da sve što se nauči odmah bude provereno u praksi“ , kaže Ana koja inače studira elektrotehniku.
Za razliku od nje Miloš Vujadeinović uči kompjuter da upravlja sletanjem svemirske letilice.
„Iako zvuči komplikovanije u mom slučaju mašina ima daleko manje podataka, nego mu je zadatak bio da se snađe u gotovo nepoznatom okruženju i sprovede operaciju sletanja na Mesec, tako da optimizuje vreme ateriranja i potrošeno gorivo“,objašnjava Miloš.
Inženjeri Majkrosofta obučavaju studente u Petnici potvrdjujući da mašinsko učenje predstavlja jednu vrstu veštačke inteligencije koja će u narednim godinama biti itekako primenljiva.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.