Djački dinar postoji I dalje mimo zakona

image“Djački dinar nije obavezan I nije uslov za upis ili nešto drugo”, navodi načelnica ŠU Zorica Jocić. Ipak sve škole u Valjevu ovu “donaciju” oberučke prihvataju.

Školovanje je besplatno , tvrdi ministarstvo pa I načelnik ŠU Zorica Jocić. “ Školski dinar ne postoji po zakonu I roditelji nisu u obavezi to da plate. Ukoliko se odluče da ne žele da daju novac , a škola insistira na tome , takav slučaj treba da prijave u Školsku upravu”, kaže Jocić.
Roditelji mogu da doniraju školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja, ali takve donacije ne smeju da budu iznuđene, i one nisu deo zakonskog rešenja. Takođe, škole ne smeju postavljati kao uslov uplatu đačkog dinara kako bi upisali učenika, i izdali mu svedočanstvo, ili neki drugi dokument – kažu u Ministarstvu. 
O uvođenju đačkog dinara, iznosu i nameni za koji se novac prikuplja, kako kažu u Ministarstvu, odlučuje Savet roditeljasvake škole. Međutim, čak i ukoliko Savet izglasa da škola prikuplja đački dinar, ni tada novac ne moraju da daju oni roditelji koji to ne žele ili ne mogu sebi da priušte.
Roditelji pak iz straha od odmazde nastavnika, profesora ili učitelja prema njihovom detetu ne žele da prijavljuju ovakve slučajeve već ono što im se zatraži I plate. U Valjevu se u zavisnosti od škole do škole cifre kreću I do 2500 dinara.
Pored ovog školskog dinara, koji je po svemu nezakonit tokom godine škole će od učenika naplatiti ukoliko se nešto od inventara polomi u istoj smeni, oguli zid ili otpadne pločica sa zida. Nije retkost ni da deca u školu dovode majstore o trošku svojih roditelja jer su prethodno odbili da plate popularnu “štetu”.
Škole tvrde da nemaju dovoljno novca za nabavku osnovnih učila te da na ovaj način jedino mogu ista I da obezbede. Grad izdvaja sredstva za radove u školama I njihovo funkcinisanje , a ona nisu mala pa se kreću u rasponu od 2 do 12 miliona dinara. Od ovog novca dobar deo odlazi na putne troškove zaposlenih . Ipak bilo kako bilo, svi plaćaju I to po više osnova. Školovanje jeste mnogo toga , ali besplatno sigurno nije.
S.V. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.