U toku radovi u Petnici

imageU Petnici je trenutno u toku izvodjenje obimnih radova na uredjenju prostora do i oko same Petničke pećine. U toku su i razgovori vezani za projekat uredjenja unutrašnjosti pećine , ali i razgovori u vezi sa jezerom u Petnici.

Kako je i najavljeno nakon završetka tendera u visini od 5 miliona dinara sa PDV-om u Petnici su počeli radovi.”Uradjen je asfaltni put od fabrike vode do praktično same vodenice . Takodje na delu tog puta i nedostajuća podzida, a što se tiče samog prilaza pećioni u toku su radovi na tri mala pešačka mostića i rade se tri info table sa svim neophodnim podacima vezanim za samu pećinu”, kaže David Maksimović član radne grupe za Petnicu.

Maksimović navodi id a je do sada očišćen prostor u donjoj dvorani pećine od mulja, nanosa i rastinja, al ii da je završena ograda na ulazu u .gornju dvoranu. “Tu je i stepenište koje se sanira pa je uradjena i zaštitna ograda . Takodje od radova koje možemo da izvedemo bez projekta jeste obezbedjenje otvora na tavanici u gornjoj dvorani. Koliko danas razgovraćemo sa ljudima iz Rudarsko-geološkog fakulteta na definisanju projektnog zadatka vezanog za samu pećinu jer oni su takve projekte već radili za nekoliko pećina u Srbiji i imaju dovoljno iskustva u tome. Tu mislim ina rasvetu i uopšte unutrašnje uredjenje kako bi sve bilo u skladu sa novim zakonom”, navodi Maksimović.

image

Pred radnom grupom sui razgovori sa preduzećem Srbija vode u vezi jezera u Petnici koje ima evidentan problem zamuljavanja. “ To nije tako jednostavno jer postoji problem oko samog upravljanaj jezerom , a mi želimo da tim razgovorima dodjemo do rešenja kako da sprečimo dalje zamuljavanje. Nadam se da ćemo naći rešenje i postići dogovor , ali to je dugoročnija priča u smislu da ne može odmah biti realizovana”, objašnjava Maksimović.

U ovoj radnoj grupi kažu da je mnogo posla u Petnici ukoliko se namerava da se problem trajno reše , a sam prostor bude u službi turizma. Svoj doprinos na uredjenju same Petnice dala je i UFK Valis koja je pred početak kupališne sezone u samom kompleksu SRC Petnica uredila postojeće sportske terene.

image “ Sve zajedno mora dati i već daje vidljive rezulatate. Pričamo o prostoru u koji godinama nije ulagano i gde nas je sačekao , a i svakog ko je tamo otišao, korov, na svaki način zapušten prostor. Ne može se sve planirano uraditi u ovoj godini, nije ni fizički izvodivo , ali očekujem da će jedan kontinuiran rad i ulaganje dati pravi rezultat kako bi na kraju ceo prostor Petnice bio od gradjana i turista uopšte kao inetersantno i lepo mesto koje vredi i treba posetiti”, kaže predsednik radne grupe za Petnicu zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.