Niska cena maline u valjevskom kraju

imageCena maline u valjevskom kraju na retkim otkupnim mestima 130 dinara. Dok malinari Srbije najavljuju proteste,  a ministar razgovore, valjevski proizvodjači sležu ramenima.

Na valjevskoj pijaci malina se prodaje po ceni od 200 dinara za kilogram dok se i na pijaci može postići niža cena ukoliko se kupuje veća količina. U selima gde se tradicionalno proizvodi malina u našem kraju cena otkupa kreće se od 100 do kako saznajemo najviše 130 dinara. Oni koji žive od proizvodnje maline krajnje su nezadovoljni otkupnom cenom. U njihovu cenu proizvoda pored redovnih troškova ulaganja sada ulazi i cena branja maline . U najvećoj meri dnevnica za branje maline kreće se od 1500 do 2000 dinara u zavisnosti da li berači ostaju na noćenju i imaju večeru ili odlaze kućama.
Rod maline ove godine značajno je veći od prošlogodišnjeg, ali je kažu cena takodje značajno niža i ne pokriva troškove. Većina malinarskih udruženja odlučila se na proteste, a poneki i na pregovore sa izvoznicima direktno , zaobilazeći pritom hladnjačare. Oni koji otkupljuju kažu pak da su hladnjače prepune još uvek prošlogodišnjeg roda pa i da ne prodaju više količine koje su tražene ranije. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljuje za danas razgovore sa malinarima u cilju postizanja bar nekog dogovora.
U valjevskim selima malina se ne proizvodi više u količinama u kojima je to bio slučaj prethodnih godina. Dok je u jednom trenutku svako ko je imao parče zemlje na selu na tom parčetu zasadio malinu , sada se proizvodnjom maline bar u ozbiljnim količinama bave samo oni koji žive na selu i to im je osnovna grana proizvodnje. Valjevci koji su imali zasade značajno su ih smanjili, ali je kažu malina za njih i dalje značajan izvor prihoda u kućnom budžetu pogotovo što taj novac nije oporezovan.
Oni koji žive u gradu, a malinom popunjavaju kućni budžet ne razmišljaju ni o udruživanju niti protestu dok oni koji su orijentisani na proizvodnju ovog voća i priznati kao veliki proizvodjači već su članovi nekog udruženja. Da li će zajedno sa ostalima podići cenu otkupa i u valjevskom kraju ostaje da se vidi.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.