Pregledano 150 meštana Brankovine i okolnih sela

imageU okviru manifestacije „Dan maline“ u Brankovini održana je i preventivna zdravstvena akcija „Medicinsko selo“, na kojoj je pregledano skoro 150 meštana Brankovine i okolnih sela i obavljeno 430 različitih pregleda

Najviše je bilo ultrazvučnih pregleda stomaka, dojke i štitne žlezde – 120, u Službi patronaže 90 ljudi je proverilo nivo šećera i holesterola, lekari opšte medicine Doma zdravlja obavili su 67 pregleda koji uključuju i kontrolu krvnog pritiska, kardiolog (uz EКG pregled po potrebi) – 60, specijalista za uho, grlo i nos – 22, fizijatar – 17 itd. Služba za kućno lečenje i negu obišla je sedam teže pokretljivih pacijenata u domaćinstvima.
Radili su i ginekolog, pedijatar, endokrinolog, hirurg, Hitna pomoć je bila u pripravnosti, krv je Transfuziji dalo pet dobrovoljnih davalaca. Ukupno je bilo angažovano oko 60 medicinskih radnika Doma zdravlja Valjevo i Opšte bolnice Valjevo, pregledi su sprovedeni u OŠ „Prota Mateja Branković“ i seoskoj ambulanti. Apotekarska ustanova je obezbedila lekove dok su na ulazu u osnovnu školu, sve vreme akcije, preventivne aktivnosti imali Zavod za javno zdravlje i Crveni krst. U proseku je pregledano znatno mlađe stanovništvo nego u planinskim selima. „Medicinsko selo“ u Brankovini bilo je trinaesto po redu – prvo je održano 1998. godine u Miličinici, a poslednje prošlog meseca u Leskovicama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.