Posete Valjevu Sitarda I Žaleca

imageGrad Valjevo krajem prošle nedelje posetile su dve delegacije , najpre članovi filharmonije grada Sitarda , a potom I delegacija slovenačkog grada Žaleca. Saopštenje kabineta gradonačelnika povodom pomenutih poseta prenosimo u celosti:

“Žalec
Gradonačelnik grada Žaleca Janko Kos sa delegacijom posetio je 9/10. juna 2017. godine grad Valjevo i tom prilikom razgovarao sa gradonačelnikom Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem i zamenikom gradonačelnika Valjeva  dr Draganom Jeremićem. Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović im je tom prilikom poželeo dobrodošlicu i ugodan boravak u Valjevu. „Grad Valjevo je bio zbratimljen sa Koprom i sa Velenjem. Sa Velenjem smo održali te veze, dok sa Koprom nažalost nemamo tako dobru  komunikaciju. Potrudićemo se da sa Žalecom uspostavimo komunikaciju kakvu treba i kakva će biti na obostranu korist i zadovoljstvo“, poručio je gradonačelnik.
Gradonačelnik Žaleca Janko Kos je zahvalio na prijemu i izrazio nadu da će ova poseta biti dobra polazna osnova za uspostavljanje bilateralne saradnje sa gradom Valjevom. Ukazao je na to da Žalec u Srbiji ima nekoliko zbratimljenih gradova među kojima su Bačka Palanka i Kruševac. Poručio je da je grad Žalec posvećen povezivanjugradova u oblasti privrede, kulture, obrazovanja i sporta pre svega putem umrežavanja institucija poput škola, firmi, razvojnih agencija itd. Upoznao je sagovornike da je Slovenija peta zemlja po proizvodnji hmelja, a da se u opštini Žalec proizvede čak do 70%. Imajući u vidu značaj koji hmelj i pivo imaju za ekonomiju Žaleca, gradonačelnik Janko Kos se pohvalio da Žalec ima fontanu piva koja je jedinstvena u svetu.
Zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić je predstavio privredni i kulturni potencijal grada Valjeva. Ukazao je na odličnu saradnju Valjeva sa Velenjem i državom Slovenijom čiji pokazatelj je novi projekat stvaranja Međuregionalnog informacionog centra. U saradnji sa Vladom Republike Slovenije, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije grad Valjevo će sledeće godine dobiti ovaj centar po uzoru na velenjski model. Predložio je da se saradnja Valjeva i Žaleca uspostavi u oblasti obrazovanja kroz razmenu studenata i učešće u obrazovnom programu MIC-a.
Delegacija iz Žaleca je tokom svog dvodnevnog boravka u Valjevu posetila Valjevsku pivaru, Narodni muzej, Modernu galeriju i druge kulturne i istorijske znamenitosti grada.
Sitard
Zamenik gradonačelnika Valjeva dr Dragan Jeremić sastao se u petak, 9. juna 2017. godine,sa članovima filharmonije grada Sitarda (Holandija) tokom njihove četvorodnevne posete Valjevu. Podsetivši na saradnju između dva grada koja datira od osamdesetih godina prošlog veka, zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić je poželeo gostima dobrodošlicu uz izražavanje očekivanja da će se nekadašnja saradnja ponovo obnoviti na dobrobit građana dva grada.
Predstavnik filharmonije Lion Birzgens je izrazio veliko zadovoljstvo što je u Valjevu posle toliko godina. Opisao je svoja iskustva i sećanje na dobru saradnju dva grada. Odlučio je da dođe sa svojim saradnicima kako bi inicirao obnavljanje saradnje i podizanje na viši nivo. Podsetio je da je grad Sitard pomogao Valjevu tokom devedesetih godina slanjem humanitarne pomoći, kao i da su veze građana oba grada ostale čvrste. Član filharmonije Bert Borivari je u razgovoru izrazio želju da se prijateljstvo Valjeva i Sitarda prenese na mlađe generacije koje bi dale novi podstrek osnaživanju saradnje gradova.
Zamenik gradonačelnika Valjeva dr Dragan Jeremić je zamolio članove delegacije da prenesu poziv zvaničnicima grada Sitarda da posete grad Valjevo kako bi se razmortile konkretne mogućnosti za saradnju, što su predstavnici filharmonije sa zadovoljstvom prihvatili.
Kabinet gradonačelnika”
*uz saopštenje nisu dostavljene fotografije ovih susreta

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.