Abrašević radno ovog leta

imageValjevski Abrašević najavljuje bogat program u predstojećim letnjim mesecima , ali i neke novine u svom radu.

 

Letnji meseci će za Abrašević biti posebno radni ove godine . Sekretar Društva Milena Urošević kaže da valjevsku publiku očekuju brojni koncerti , ali i nova pozorišna predstava. „ Već drugog juna ima veče folklora to je tradicionalni prolećni koncert seniorskog ansambla uz goste iz KUDa Abrašević iz Pančeva i tu je i Goran Mitrović prvak nacionalnog ansambla Kolo. Potom ćemo 10. juna biti domaćini koncerta u Centru za kulturu kada nam gostuje nacionalni ansambl Venac iz Gračanice i program će biti inspirisan Kosovom. Odmah iza toga nastupićemo i na Gastro festu, sledi koncert dečijeg ansambla 21.juna, a ističem i učešće našeg hora na 23. Po redu Festivalu horova u Beogradu. Pripremamo i jednu posebnost ove godine veliku predstavu na Tešnjarskim večerima „Maratonci trče počasni krug“, u pitanju je velika predstava i možda nešto najveće što je Abrašević do sada radio“, kaže Uroševićeva.
Prvi nastup imaće KUD-vo , a na scenama tokom juna nastupiće i stariji i mladji izvodjački ansambli, najavljuje umetnički rukovodilac sekcije folklora Katarina Ašković. „ Imaćemo bogate nastupe , sve ono što se od Abrašeića inače i očekuje. Karte za ovaj prvi koncert su već u prodaji po ceni od 200 dinara. Posebno smo ponosi na saradnju koju imamo sa Abraševićem iz Pančeva kojima mi gostujemo na jesen. Izdvojili smo posebno veče za decu kako bi oni bili nosioci programa, a uoči tog koncerta karte će biti u prodaji. Nova sezona očekuje nas već u septembru“, kaže Ašković dodajući da ih već u julu očekuje turneja u Francuskoj i Portugaliji.
Hor Abraševića i ove godine učestvovaće na velikom Festivalu horova u Beogradu pod nazivom „Horovi medju freskama“ koji se održava u kripti Hrama Svetog Save. „ To je divan prostor izuzetne akustike. Prošle godine u sklopu 32 hora je bio i valjevski Abrašević , ove godine očekujemo isto. Naša je da 24. Izvedemo delo Stanislava Biničkog sa prvakom beogradske opere Vladimirom Andrićem koji je inače naš Valjevac. Ovo delo „Opelo“ Stanislava Biničkog, je pri put da se izvodi i zaista se ponosim time što će naš hor biti taj koji će to delo izvesti“, rekao je Dragan Vasiljević koji je najavio i nastupe na Tešnjarskim večerima.
Novina u radu najpre se odnosi na hor pa Vsasiljević kaže da će ponovo biti obnovljen dečiji hor koji jedno vreme već ne postoji, a u septembru će uslediti i audicija za omladinski hor, što će praktično značiti da će Abrašević imati tri hora.
Sekretar Društva Milena Urošević ističući novine u radu i promene koje će uslediti pre svega izdvaja pozorišni rad i predstavu koja će biti postavljena za koju kako kaže se nada da će doživeti veliki uspeh, a koju potpisuje rediteljski Miroslav Ćiša Trifunović.
„ Još jedna novina jeste što ćemo povezati u radu hor i orkestar. Naš orkestar je pratio hor mogli ste da vidite u delu „Ero s onoga svijeta“ i tada su kritike bile sjajne pa smo odlučili da intenziviramo tu saradnju. Orkestar je do sada funkcionisao uglavnom u službi folklora , ali ćemo sada imati samostalan nastup i sa horom već na Tešnjarskim. Sa dirigentom Milanom Nedeljkovićem napravili smo nove aranžmanae i to je nešto sasvim novo u Valjevu, očekujem zaista dobru saradnju. Gradu je potreban samostalan nastup hora i orkestra“, kaže Uroševićeva
Vasiljević dodaje da će već na Tešnjarskim večerima  biti izvedena dela iz Mokranjčevih rukoveti koja su posebno aranžirana od strane dirigenta Nedeljkovića. „ Uvedeno je mnogo više muzičara , posebno gudača i zaista to sda ima jedan visok kvalitet. Cilj je kako je i Milena već rekla da omasovimo društvo i pokrenemo stvari i naravno održimo visok kvalitet po kome smo poznati“,kaže Vasiljević.
S.V.      
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.