Sremušijada 2017

      Нема коментара на Sremušijada 2017

imageSremušijada na Povlenu ove godine okupila značajno veći broj posetilaca.Za posetioce priredjen kulturno umetnički program i degustacija jela od sremuša.

Meštani sela Donji Taor pokrenuvši udruženje „Zaštita prirode Donji Taor“ pre nekoliko godina pokrenuli su i manifestaciju posvećenu sremušu pod nazivom „Povlenska sremušijada. Sremuš ,poznat i kao: medveđi luk, divlji luk, je samonikla vrsta biljke iz porodice lukova . Ima veliku hranljivu vrednost, naročito u prvim mesecima proleća. Poznata je samonikla jestiva i lekovita biljka.

image Promovišući samu biljku meštani Taora tako su odlučili da upravo ona postane simbol očuvanja prirode. Na današnjoj manifestaciji i sam gradonačelnik grada Valjeva Slobodan Gvozdenović promovisao je nameru grada da valjevo postane zdraviji grad. “ Podržali smo ovu manifestaciju jer je ona ujedno i deo naše odluke da Grad Valjevo postane grad u kome se neguju zdravi stilovi života i čuva priroda. Pogotovo sada kada maligniteti uzimaju svoj danak i kada nam je zaista potrebno da učinimo nešto čime ćemo uvesti zdrave stilove života u našu svakodnevicu. Grad Valjevo je zato odlučan u nameri da sprovede kampanju „Za zdravije valjevo“, rekao je Gvozdenović.

image Na hzidovima novoizgradjenog Doma na Taoru danas je upriličena izložba fotografija Dušana Jovanovića pod nahzivom „Priča o Povlenu“, a na samom početku kulturno umetničkog programa posetioci su mogli da čuju i „Priču o sremušu književnika Radovana Belog Markovića.Glumac Ljubivoje Bube Marković govorio je monolog Milovana Glišića, grupa pevača podsetila je prisutne na stare srpske izvorne pesmwe ovog kraja dok su organizatori u znak zahvalnosti za učešće i pomoć u organizaciji Sremušijade uručili poklon sliku Dušanu Mihailoviću.

image Četrnaest ekipa učestvovalo je danas u takmičenju u pripremi najrazličitijih jela , a svi posetioci mogli su dagustiraju ista. U poslednje kolo u toku nastupa KUD-a iz Kosjerića uključili su se i prisutni posetioci.

image

Organizaciju Sremušijade sproveli su pored meštana Udruženje „Ars nova“ i Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.