Saopštenje UBR od 1990. Grada Valjeva

imageDanas u jednom valjevskom restoranu ponovo su se pojavili advokati iz Kragujevca, garantujući sigurnu naplatu ratnih dnevnica sto je čista i sumnjiva klasična „prevara i obmana“ građana boraca i konačno takvoj pojavi VJT Valjevo i PU Valjevo mora u ovom gradu, da stane na put na zakonit način, upozorava Udruženje boraca ratova od 1990. godine.

„Dužni smo da obavestimo sve borce i javnost za istinu oko isplate ratnih dnevnica, a posebno ja kao predsednik UBR od 1990. godine grada Valjeva i član komisije za rešavanje isplate ratnih dnevnica.
Udruženje boraca je poslalo na mesto skupljanja punomoćja advokata Dejana Subotića koji je jasno rekao advokatima koji su skupljali punomoćja i možda „obmanjivali“ borce istinu o tužbama od kojih će koristi imati samo pomenuti advokati a borci samo troškove i praznu presudu da su diskriminisani po mestu stanovanja a zbog isplate socijalne pomoći jednom delu rezervista i to Topličkog okruga!
Advokat Dejan Subotić iz Valjeva jasno je pitao advokate skupljače punomoćja da li oni misle da su advokati iz Valjeva „nepismeni“ da sastave tužbeni zahtev ili su korektni i neće da varaju borce građane Valjeva jer Kasacioni sud nema još stav oko počinjene diskriminacije???
Na pitanje pojedinih boraca gde je navodno doneta presuda Međunarodnog suda da je po danu 32 evra advokatica iz Kargujevca je rekla da je nema ali da ona ima ugovor sa borcima u kojima im garantuje takvu isplatu – postavlja se pitanje dali je ovo moguće u pravnoj državi da ona garantuje isplatu i to je različita izjava u odnosu na prošlo skupljanje potpisa kada je garantovala da je doneta presuda u Međunarodnom sudu???
Samim ovakim „nezakonskim“ činjenjem advokata iz Kragujevca kako piše u punomoćju, jer nisu hteli da se predstave, je „protivzakonita“ radnja i danas su sakupili oko 20 potpisanih punomoćja jer jedan deo boraca nije hteo da potpiše i ulazi u neizglednu situaciju.
Advokati nisu borcima pojasnili da oni tuže za diskriminaciju po mestu boravka i ako Viši sud u Valjevu presudi a Apelacioni u Beogradu potvrdi prvostepenu presudu, borci tužioci dobijaju presudu da su diskriminisani a advokati iz Kragujevca po ugledu na presudu iz Kraljeva oko 164.000,00 sudskih troškova??? Nepoznanica je kolika je taksa kada se preda tužbeni zahtev a zna se da se ista mora platiti u roku od sedam dana i ako je tužioc neplati, naplata ide preko privatnog izvršitelja a to važi i za sve troškove sudskog postupka!
Tako ponašanje nas dovodi da bez potrebe pretrpavamo Viši sud u Valjevu i trošimo sredstva Budžeta Republike Srbije namenjena, možda za isplatu ratnih dnevnica ako se nađe dogovor ili po novoj tužbi Međunarodnom sudu???
Dokumentacija koju skupljaju advokati koji garantuju ,,mačku u džaku“ nije dovoljna jer su mnogi sudovi tražili potvrde o učešću na ratiśtu i samim tim Viši sud u Valjevu ima puno pravo u skladu sa zakonom da odbije sve tužbene zahteve a troškove će platiti borci tužioci jer su potpisali takvo punomoćje ili na kraju odakle advokatima tolika sredstva da isplate sve troškove ovog postupka za sve tužioce borce, ako se spor izgubi???
Sreća je što je mali broj boraca potpisao punomoćje sa potpunom neizvesnošću spora!!!
Jasno je da je doneto par presuda za diskriminaciju po mestu boravka ali sa potpunom dokumentacijom i jasno napisanim tužbenim zahtevom i predloženim svedokom koji je učestvovao na potpisivanju sporazuma i zaključka sa Vladom Republike Srbije 2008 godine za borce Topličkog okruga a ovde toga nema i potpuno je neizvestan spor koji sigurno neće proći u Višem sudu Valjevo koji je jedan od najzakonitijih, najboljih i najpravednijih sudova u Srbiji!!!
Dalje, tačno je da su zaustavljena sva suđenja dok se po ovom pravnom pitanju neizjasni Kasacioni sud Republike Srbije!!!!
Borci koji su dali punomoćje ulaze u tešku neizvesnost i Udruženje boraca rata se ograđuje od takvih postupaka i neće na sebe preuzeti nikakav teret oko datog punomoćja!!!
To nije put naplate ratnih dnevnica i jedini pravno ispravan put je koji vodi advokat iz Niša Srđan Aleksić i pravni zastupnici Dejana Miloševića iz Kurśumlije!
O svemu ćemo obavestiti Vladu Republike Srbije jel ukolilo bi se realizovala naplata sudskih troškova advokatima koji su tužili za diskriminaciju od čega borci nemaju ništa jer ako dobiju presudu tu ce samo pisati da su diskriminisani po mestu boravka, bolje je da se ta predviđena sredstva za samo troškove advokata dogovorno isplate borcima a ne advokatima!!!
Hvala Advokatima iz Valjeva još jednom su dokazali da su visoki profesionalci koji rade u interesu svojih građana!!!
Na kraju ovo što su radili Advokati iz Kragujevca u Restoranu za kafanskim stolom je ponašanje suprotno odredbama Zakona o advokaturi, kodeksa advokatske etike, statuta AKS i td.
Dovodjenjenje u zabludu prikazivanjem lažnih činjenica i na taj način stvara uslove za sumnju na krivično delo prevare boraca i zloupotrebu njihovog poverenja???!!!
A što je posao za VJT Valjevo i PU Valjevo u interesu zaštite građana grada Valjeva“.

Predsednik UBR od 1990.godine Grada Valjeva Bradić Ljubomir

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.