Prvi rebalans budžeta 2017

imageGradsko veće je usvojilo odluku o prvom rebalansu budžeta kojim se planirani budžet umanjuje za 7,4  miliona dinara. Novi rebalans treba očekivati na jesen.

Prvi rebalans budžeta  za 2017 godinu praktično ukazuje da projekcija budžeta većeg od 3 milijarde neće biti ostvarena pa je nova projekcija da će budžet biti u visini od 2 997 000 000 dinara.  

„Rebalans dolazi u ovom trenutku jer je ovo optimalno vreme kada rebalansi imaju svrhe i kada promene koje se donose mogu da se realizuju bar kada su u pitanju veliki projekti. Rebalans u oktobru mesecu praktično ne ostavlja prostora za realizaciju. Razlog s druge strane jeste smanjenje predvidjenog budžeta jer smo imali jedno sasvim drugačije stanje kada je budžet projektovan u smislu suficita i novca koji je prenet u ovu godinu. Samo smanjenje nije u reciprocitetu iznosa koji smo preneli već se vezuje za očekivanja priliva sredstava od prodaje imovine. Mi smo u budžetu predvideli 120 miliona dinara više nego što je zaista preneto“ , rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Neke od promena koje su dovele do izmena u budžetu uslovljene su i izmenom zakona u ovom slčučaju kada je u pitanju JKP Vidrak i naplata parkinga gde je došlo do izmene u smislu toga da će prihod od parkinga od sada odlaziti najpre u kasu Vidraka , a ne u kasu grada kako je to bilo do sada predvidjeno.

„ Potom skinuli smo sa pozicije budžeta Vodovoda projekat vodovoda Brankovina stim da Vodovod ima obavezu da uradi projekat vodovoda Brankovina. Sredstva koja su bila predvidjena na poziciji odovoda za Brankovinu ne mogu da se realizuju jer nema projekta i zato ga Vodovod najpre mora uraditi u ovoj godini. Dok oni urade projekat , predmer i predračun, javnu nabavku , jasno je da u ovoj godini taj projekat nije moguće realizovati“, naveo je Jeremić govoreći o ključnim promenama u rebalansu vezanim za javna preduzeća.
U samoj upravi uz saglasnost ministarstva došlo je do povećanja rashoda vezanog za isplatu 26 osoba koje su bile angažovane po osnovu Zakona o ozakonjenju pa je za iste neophodno opredeliti sredstva za zarade.

image „Posebno bih još istakao poziciju kanalizacije na Divčibarama. Ona je bila predvidjena i u prvobitnom budžetu , medjutim pozicija je povećana jer je odluka o kanalizaciji promenjena. Nova odluka glasi da grad kreće u projektovanje , ali i izgradnju kanalizacije na Divčibarama. Dakle u istom tenderu će biti i projektovanje i izgradnja stim da će izgradnja biti u dve godine 2017. i 2018. godini. U ovoj godini za to je predvidjeno 22 miliona dinara“, rekao je zamenik obrazlažući rebalans.
Do povećanja je došlo i na poziciji projektovanja vezanog za Valjevsku bolnicu što je iznos od 20 miliona dinara. „ Iako kao grad nemamo obavezu da finansiramo bilo šta u Bolnici smatramo da na pozitivan stav ministarstva zadravlja da velika sredstva uloži u Bolnicu i mi treba da damo svoj doprinos. Namera nam je da svi gradjani imaju značajno bolje uslove za lečenje. Zato smo kao grad napravili dogovor sa ministarstvom da mi uradimo projekte , a oni će po tim projektima finansirati radove. Naše učešće u tom poslu je manje od jedne dvadesetine i sa aktivnostima koje sprovodimo u Domu zdravlja , Valjevo će dobiti reprezentativne zdravstvene objekte što je u korist svih gradjana Valjeva“, kaže Jeremić.  
Kako se moglo čuti na današnjoj sednici Veća grad je rebalansom opredelio i sredstva za nadzor jer nakon gašenja Direkcije koja je radila taj posao , grad više ne raspolaže sa nadzorom pa je eksterni nadzor neophodan.

„Tendencija je da se zaista usmeri novac ka onome što može da se završi u toku ove godine i pripremi za narednu godinu, a onda ćemo videti šta možemo dalje jer pred nama je još jedan rebalans sigurno u septembru ili početkom oktobra“, rekao je Jeremić.

S.V.  

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.