Grad kupuje zemljište za novu industrijsku zonu

imageGradsko veće donelo je odluku o kupovini zemljišta za buduću industrijsku zonu. Dok javnost licitira lokacijom hitnost i neophodnost kupovine zemljišta nikada nije bila veća.

Grad će javnim prikupljanjem ponuda izvršiti kupovinu od 13 do 20 hekatara zemljišta za novu industrijsku zonu. Odlukom Veća dati su odredjeni minimalni uslovi koje parcele moraju ispunjavati , pre svega da izmedju sebe budu spojene,  ali i da imaju planom predvidjeu pristupnu saobraćajnicu.
„Prošlo je više godina od kada je kupljena industrijska zona Stefil. I radi potrebe širenja industrijske zone i dovodjenja proizvodnih kompanija i investitora u grad , rukovodstvo grada je stupilo u kontakt sa nadležnim državnim institucijama i potencijalnim investitorima radi pribavljanja neizgradjenog gradjevinskog zemljišta. Odluka je opšta i kao takva ide na Skupštinu i o njoj na sednici možemo raspravljati, ali podvlačim da postoje ozbiljni razgovori sa državnim institucijama i ministarstvom odbrane da dodjemo u posed takvog zemljišta i na taj način proširimo industrijsku zonu“, rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.  

image  Prvobitnim budžetom predvidjeno je na ovoj poziciji 200 miliona što je podrazumevalo i poziciju opremanja i kupovine zemljišta, a rebalansom budžeta ta sredstva smanjena su za 30 miliona dinara. Kako je na javnoj raspravi o budžetu grada  u decembru 2016. godine rekao zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić nikada pomenutih 200 miliona dinara nije bilo predvidjeno samo za kupovinu zemljišta.
Obrazlažući tada budžet Jeremić je rekao da  je industrijska zona jedan od devet kapitalnih projekata grada u čije će opremanje grad postepeno ulagati svake godine odredjena sredstva i to kako je navedeno: 2017 godine 45 miliona, 2018. godine  30 miliona dinara i 2019. godine  30 miliona dinara.
Urbanističkim planom Grada opredeljene su 4 zone za privredne namene i to :IZ Stefil, IZ Gorić, IZ Krušik, IZ Beloševac.

Gde bi mogla biti nova industrijska zona?

Grad Valjevo je u svrhu podsticaja direktnih stranih i domaćih investicija u decembru 2010. godine kupio bivše DP „Stefil kompanija“ u stečaju.
U godinama koje su prethodile kupovini DP „Stefil kompanija“ od strane pravnih i fizičkih lica otuđena su značajna pokretna sredstva, oprema i mašine ovog preduzeća. U samu industrijsku  zonu za čiju se kupovinu grad kreditno zadužio potom su uložena velika sredstva kako bi se ona uopšte privela nameni. Namera grada da u zoni izdaje prostor pod zakup ubrzo se pokazala kao teško sprovodiva i održiva pa je grad doneo odluku o otudjenju parcela , ali i postojećih objekata  što je učinjeno pa grad više nema prostor koji može ponuditi investitoru.
Svojevremeno se govorilo o izvodjenju  radova na potezu sela Beloševac i Mrčić gde je praktično formirana nova industrijska zona kako bi se tu izvršilo opremanje tog dela infrastrukturom koju traže investitori zainteresovani za taj deo. Sudeći po poslednjim informacijama grad je od te najave odustao iako se u tom delu već nalazi fabrika Valy.
Niko sada ne odgovra na pitanje šta je bilo sa najavom da bi Jablanica i njen prostor mogli biti deo buduće industrijske zone.  Od Srbijanke o kojoj se takodje govorilo očito se zbog brojnih sudkih sporova odustalo.
U javnosti se opet poslednjih godinu dana ponajviše spekulisalo informacijama da je na redu otkup zemljišta od Vidoja Vujića koji je prvobitnim livadama koje poseduje promenio u medjuvremenu namenu i zatražio novu procenu zemljišta. Nova vrednost istaknuta je po proceni na  1,57 miliona evra, što je značajno više od 95 000 evra koliko je procena iznosila 2014. godine.
Vamedia nezvanično saznaje da zainteresovanih investitora ima i da se sa njima pregovara , ali i da je najveći problem upravo prostor koji bi im se mogao ponuditi jer grad ne raspolaže više slobodnim prostorom. Grad , kako se moglo čuti ipak nema ni novca za bacanje i licitiranje iznosima za kupovinu jer istu novu zonu treba i opremiti. Od livade bez obzira što  joj papirološki piše da je namena gradjevinska,  niko nema koristi, ako do nje ne može doći ili na njoj nema i tehničke vode i industrijskog napona struje, potom kanalizacije i osnovnih saobraćajnica unutar same zone. Sve navedeno traži ulaganja.
Malo je poznato da je  Valjevo jedini grad u Srbiji koji je svojim parama kupio lokaciju za industrijsku zonu, kada se kupovala zona Stefil,  dok su ostale varoši za te poslove imale pomoć iz NIP-a. Grad će to ponovo uraditi sada jer se u medjuvremenu i politika države prema investiranju i zonama promenila pa država uglavnom posreduje u dovodjenju investitora dok gradovi moraju sami da se postaraju za obezbedjenje zone.

Gde bi dakle mogla biti nova industrijska zona najbolje je možda u intervjuju za Vamediu svojevremeno odgovorio narodni poslanik Mihailo Jokić: “Može gde god samo je već jednom oformite”.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.