Preventivni pregledi za kolektive

imageOd sredine januara Dom zdravlja Valjevo je nastavio sa besplatnim preventivnim sistematskim pregledim za kolektive ustanova i preduzeća, koji se sprovode svake subote.

Od početka godine kroz preglede su prošli zaposleni osnovnih škola „Milovan Glišić“ i „Sveti Sava“ iz Popučaka, a zatim oko 300 radnika Predškolske ustanove „Milica Nožica“. Sutra je u Domu zdravlja 25 zaposlenih OŠ „Miloš Marković“ iz Donjih Leskovica, narednih nedelja nastavljaju se pregledi za Predškolsku ustanovu, da bi u maju na red došla i OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“.

Služba polivalentne patronaže radi merenje šećera, holesterola, triglicerida, telesne mase i visine, izračunavanje bodimas indeksa, uz popunjavanje preventivne karte. Osim toga, za ženski deo kolektiva održava se kratko predavanje o samopregledu dojke. Sledi preventivni pregled stomatologa, opšti pregled lekara, ultrazvuk abdomena, a za žene pregledi u Ginekološkoj službi. Svi mogu preuzeti FOB test za jednostavan skrining na karcinom debelog creva, odnosno za otkrivanje skrivene krvi u stolici koja može ukazati na potencijalne promene.

Od novembra 2015. godine, kada je započeta ova akcija, preventivni pregledi su urađeni za većinu gradskih osnovnih škola i deo seoskih, za Muzičku školu, službenike Gradske uprave, kolege iz Stomatološke službe i članove Planinarskog sportskog društva “Magleš”. Akcija je značajna po sveobuhvatnosti pregleda; po činjenici da su mnogi posle dužeg vremena bili kod lekara, a neki su tek zahvaljujući učešću na preventivnim pregledima odredili izabranog lekara (dešavalo se da nemaju ni zdravstveni karton), i na kraju – po uzajamno dobroj komunikaciji. Svi službenici sa parametrima ili zdravstvenim pokazateljima koji odstupaju od dozvoljenih posavetovani su da se obrate svom izabranom lekaru i urade dodatne biohemijske analize. Ako se utvrde ozbiljnije zdravstvene promene ili se posumnja na njih, Dom zdravlja povezuje pregledane sa specijalistima sekundarnog nivoa radi dopunske dijagnostike.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.