Pokret Dosta je bilo: Da li je trošenje novca iz tekuće budžetske rezerve po zakonu?

imagePrekomerno trošenje novca iz tekuće budžetske rezerve bila je tema konferencije za novinare Pokreta Dosta je bilo. Odbornik Rafailo Mitrović postavio je pitanje da li je takvo trošenje u skaldu sa zakonom o budžetskom sistemu?

„Sa poslednjom isplatom od početka godine pa do 20. aprila gradonačelnik je odobrio trošenje sredstava iz tekuće budžetske rezerve u iznosu od skoro 37 miliona dinara, tačnije 22 miliona više nego što je to budžetom bilo predvidjeno, rekao je odbornik ovog Pokreta Rafailo Mitrović.
Pokret Dosta je bilo zato je postavlio pitanje zašto su ustanovama data sredstva iznova kada su programi predvidjeni budžetom?
„Dodatnih dva miliona dinara dato je za softver za praćenje poljoprivrede gde je rebalansom budžeta u 2016. godini bilo predvidjeno deset miliona. I to nije sve . sada se nameće pitanje da li je softver nabavljen prošle godine za deset miliona ili se nabavlja sada za dva miliona dinara? Gde je ovde istina?“, upitao je Mitrović.
On je ukazao i na dodatnu isplatu Domu zdravlja koja premašuje deset miliona dinara preko predvidjenog iznosa u budžetu pa Pokret postavlja i pitanje da li to budžetom zapravo nije prerdvidjeno dovoljno sredstava već je potrebno naknadno izdvajanje iz budžetskih rezervi?
„Budžetom su predvidjena sredstva za kapitalne investicije , medjutim gradonačelnik i tu odobrava naknadno 3,2 miliona na ime subvencija preduzeću Eko Tamnava. Zato pitamo da li su i osatle lokalne uprave izdvojile sredstva za regionalnu deponiju Kalenić na ovaj način? Nema nikakvih preciznih podataka o nabavljanju opreme za potrebe gradonačelnika u iznosu od 600 000 dinara pa se postavlja ključno pitanje da li je ovakvo ponašanje gradonačelnika u suprotnosti sa zakonom o budžetskom sistemu?“ upitao je Mitrović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.