Kad niko ne radi svoj posao

imageJoš uvek nema plana regulacije područja brane Stubo Rovni niti je poljoprivrednicima ovog kraja dostavljeno uputstvo o korišćenju djubriva. Dok urbanisti i JP Kolubara ne rade svoj posao , poljoprivrednici koriste veštačka djubriva i prodaju placeve za vikendice.

 

Pre godinu dana moglo se čuti da će valjevski urbanisti morati da izadju na teren kad je u pitanju brana Rovni i deo koji gravitira prema brani kako bi bila zaustavljena divlja gradnja i bio uradjen plan regulacije. „ To je tačno , ja sam imao sastanak sa urbanistima i pitao sam da li je moguće da rade to što rade? Ali očito admisnistracija je mnogo jaka, ne fizički jaka već su nam zakoni ambivalentni , suprotstavljeni jedan drugom da smo nekako izgleda ušli u jedan vrlo mračan tunel. Ali činjenica je da problema u tom delu ima. Slažem se . Preduzeće Kolubara takodje godinama ne radi svoj posao u smislu da je trebalo već davno da bude rešen urbanistički projekat. Na žalost nisu ništa uradili po tom pitanju i mi se sada moramo baviti i Kolubarom“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
On navodi da ti problemi moraju biti rešeni u narednih šest meseci na zadovodljstvo grada Valjeva jer je objekat brane završen i akumulacija napunjena. Dok je urbanistima očito teško da izadju na teren , Vamediji  nije,  pa je na licu mesta moguće i čuti i videti da se placevi pored same akumulacije uveliko prodaju i podižu objekti. „ Ja sam čuo , nisam proverio nisam inspekcijski organ , da se čak i neke dozvole daju. Kako ? Ne znam. Ili pak grade i rade bez dozvola. Mi kao grad imamo finansijski problem kada je u pitanju novac za izradu planova, ali moramo taj problem rešeiti vrlo brzo. i mislim da kao grad kad već dajemo platze imamo preduzeće imamo i pravo da tražimo da se plate zarade“, kaže Jeremić.
Poljoprivrednici ovog kraja svojevremeno su obavešteni na jednom od sastanka davnih godina da bi onog trenutka kada počne punjenje akumulacije trebalo da predju na organsku proizvodnju , odnosno da upotreba djubriva neće biti dozvoljena. Ipak meštani nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o svojim obavezama , ali ni pravima sa druge strane i mogućnostima. Seje se i djubri pa je pitanje da li se sve to sliva u akumulaciju? „ Tačno je , nisu dobili ništa. To je trebalo da uradi JP Kolubara. Oni su godinama radili jedan posao , sad su prešli na nešto drugo i nisu se snašli.  Imamo mnogo problema oko toga.. Ja tvrdim i dalje da su krivi ljudi koji su vodili Kolubaru, ali ne direktori . Ne , oni su to bili formalno pravno jer zna se ko vodi branu Rovni . E ti ljudi  koji je vode godinama i decenijama su unalkazili ceo taj prostor. Oni su gledali samo sebe i kako samo sebi da ugode , nadajući se da će kad tad otići u penziju i više ih neće biti briga. E to je problem“, kaže Jeremić.

 

image Skupština grada Valjeva donela je odluku da nastavi finansiranje JP Kolubara i sredstva za plate prebacije kroz odluku koja je doneta , a koja se pre svega odnosi na odbranu od poplave. Jeremić kaže da je država ta koja njih finansira na osnovu postojeće Studije gde se jasno navodi šta su njihove obaveze. „ Nije to samo grad već i država. Država ima svoje zahteve prema njima i država je finansirala ceo projekat , grad samo zarade. Oni i dalje dobijaju sredstva od države , evo sad su dobili 130 miliona za završetak obilaznog puta oko brane“, kaže Jeremić.
S.V.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.